Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde yeni mahsul tütün hasadı gece saatlerinde başladı. Çiftçiler, gündüz sıcağından kaçarak gece serinliğinde tarlalara giriyor. Zahmetli bir mesai olarak nitelendirilen gece hasadında, üreticiler bu yılki rekolteden umutlu. Sarıgöl Ovası'nda tütün hasadı, bölge ekonomisi için kritik önem taşıyor.
Gece mesaisi başladı
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülger, yaptığı açıklamada, hasadın gece yapılmasının nedenini anlattı: "Tütün yaprakları gündüz sıcağında kuruyup kırılgan hale geliyor. Bu yüzden çiftçilerimiz gece 02.00-03.00 gibi tarlaya giriyor, gün doğana kadar toplama yapıyor. Sabah serinliğinde de bağlama işlemi tamamlanıyor." Ülger, bu yıl yağışların zamanında ve yeterli olduğunu belirterek, "Geçen yıla göre rekolte artışı bekliyoruz. Kalite de iyi durumda" dedi.
Üreticinin beklentisi büyük
Sarıgöl Ovası'nda yaklaşık 15 bin dekar alanda tütün ekimi yapılıyor. Bölgede yetiştirilen Şark tipi tütünler, iç piyasa ve ihracatta önemli bir yere sahip. Çiftçilerden Mehmet Kaya, "Gece hasadı zor ama tütünümüz değerli. Fiyatların geçen yıla göre daha iyi olmasını bekliyoruz. Devletin destekleme alım fiyatı belirleyici olacak" ifadesini kullandı. Tütün alım fiyatlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.
Hasat döneminde çiftçiler, tarlada geçirdikleri uzun saatler nedeniyle sosyal ve ekonomik zorluklar yaşıyor. Ancak bölge halkı için tütün, geçim kaynağı olmanın ötesinde bir kültür. Sarıgöl'de tütün hasadı, ailelerin bir araya gelerek dayanışma içinde çalıştığı bir gelenek halini almış durumda.
Gece hasadının bir diğer zorluğu ise aydınlatma. Çiftçiler, tarlaları jeneratör ve projektörlerle aydınlatıyor. Bu da maliyeti artırıyor. Sarıgöl Belediyesi, hasat döneminde çiftçilere destek amacıyla mobil aydınlatma araçları temin ediyor.
Son olarak, tütün hasadının bölge ekonomisine katkısı büyük. Sarıgöl Ticaret Odası verilerine göre, geçen yıl ilçede 4 bin ton tütün üretildi ve bunun büyük kısmı ihraç edildi. Bu yıl rekoltenin 5 bin tonu bulması bekleniyor. Uzmanlar, tütün üretiminin sürdürülebilirliği için devlet desteğinin artırılması gerektiğini vurguluyor.