Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde Fırat Nehri kıyısında piknik yapan 26 kişi, su seviyesinin aniden yükselmesi sonucu mahsur kaldı. Olay, saat 16.30 sıralarında meydana geldi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen AFAD, itfaiye ve jandarma ekipleri, mahsur kalanları botlar ve halatlar yardımıyla kurtardı. Kurtarma çalışmaları yaklaşık 2 saat sürdü. Kimsenin yaralanmadığı olayda, vatandaşların bir süre sonra nehir kenarından ayrıldığı belirtildi.
Kurtarma çalışmaları nasıl gerçekleşti?
Olay yerine ilk olarak AFAD ekipleri ulaştı. Ekipler, suyun hızla yükseldiği bölgede mahsur kalanları tespit etmek için drone kullandı. Ardından botlarla nehirde ilerleyerek vatandaşları tek tek kurtardı. Jandarma ekipleri de çevre güvenliğini sağlarken, itfaiye ekipleri halat ve merdivenlerle karaya ulaşımı kolaylaştırdı. Kurtarılan 26 kişi, sağlık kontrolünden geçirildi ve herhangi bir sağlık sorunu olmadığı belirlendi.
Su seviyesinin yükselmesinin nedeni
Fırat Nehri'nde su seviyesinin aniden yükselmesinin, yukarı havzada bulunan barajlardan su tahliyesi yapılmasından kaynaklandığı öğrenildi. Bölgede son dönemde artan yağışlar ve kar erimesi nedeniyle barajlardaki su seviyesi yükselmiş, bu da kontrollü olarak nehre bırakılan su miktarını artırmıştı. yetkililer, vatandaşları özellikle bahar aylarında nehir kenarlarında dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Şanlıurfa Valiliği, olayla ilgili yaptığı açıklamada, mahsur kalanların tamamının kurtarıldığını ve can kaybı yaşanmadığını duyurdu. Açıklamada, "Fırat Nehri'nde meydana gelen su yükselmesi sonucu mahsur kalan 26 vatandaşımız, ekiplerimizin başarılı müdahalesiyle kurtarılmıştır. Herhangi bir yaralanma söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın nehir kenarlarında daha dikkatli olması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.
Olay, bölgedeki su seviyesinin aniden yükselmesinin yaratabileceği tehlikelere bir kez daha dikkat çekti. Uzmanlar, özellikle bahar aylarında kar erimesi ve yağışların etkisiyle akarsu ve nehirlerde su seviyesinin hızla değişebileceğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Yetkililer, benzer olayların yaşanmaması için nehir kenarlarında uyarı levhalarının artırılacağını ve güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılacağını duyurdu.