Samsun'un İlkadım ilçesinde dün öğle saatlerinde yaşanan hayvana şiddet olayında, yolda yürürken önüne çıkan bir kediye tekme atan 29 yaşındaki D.G., emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüpheli, adliye çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sinirliydim ağabey, pişmanım" ifadelerini kullandı. Olay anı bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansırken, görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine harekete geçen polis ekipleri D.G.'yi kısa sürede gözaltına aldı.
Tutuklama süreci ve sağlık durumu
D.G.'nin emniyetteki ifadesinde, olay anında sinir krizi geçirdiğini ve kontrolünü kaybettiğini söylediği öğrenildi. Şüphelinin bipolar bozukluğu tanısı ile tedavi gördüğü ve yüzde 40 engelli olduğu belirtildi. Sağlık raporuna göre D.G.'nin akıl sağlığının yerinde olduğu ancak tedavi sürecinin devam ettiği ifade edildi. Adliyeye sevk edilen D.G., çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından 'hayvana karşı kasten eziyet' suçundan tutuklandı. Savcılık soruşturması sürüyor.
Sosyal medya ve toplumsal tepki
Güvenlik kamerası görüntülerinin sosyal medyada hızla yayılması üzerine binlerce kullanıcı olaya tepki gösterdi. Hayvan hakları dernekleri de konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı, "Hayvana şiddet kabul edilemez. Bu tür olayların failleri en ağır şekilde cezalandırılmalı" dedi. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre 'hayvana eziyet' suçu 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
Olay, Türkiye'de hayvan hakları konusundaki yasal düzenlemelerin yetersizliği tartışmalarını da yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, cezaların caydırıcı olması ve denetimlerin artırılması gerektiğini vurguluyor.