Sakarya'nın Karasu ilçesinde denizde hortum oluştu. Balıkçılar tarafından cep telefonuyla görüntülenen hortum, kısa süreli paniğe neden oldu. Olayda herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadığı bildirildi.
Hortum anı balıkçılar tarafından kaydedildi
Edinilen bilgilere göre, olay Karasu ilçesi açıklarında meydana geldi. Denizde aniden beliren hortum, kıyıya yakın bölgede etkili oldu. Balıkçılar, hortumu cep telefonlarıyla görüntüleyerek sosyal medyada paylaştı. Görüntülerde hortumun deniz yüzeyinden gökyüzüne doğru uzandığı ve kısa süre içinde dağıldığı görülüyor.
Meteoroloji yetkilileri, deniz hortumlarının genellikle ani basınç değişimleri ve rüzgar faktörleriyle oluştuğunu belirtiyor. Karasu'da meydana gelen hortumun da benzer bir hava olayı sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. Olay sırasında denizde bulunan balıkçı teknelerinin hortumdan etkilenmediği öğrenildi.
Deniz hortumu nedir, nasıl oluşur?
Deniz hortumu, genellikle sıcak su yüzeyleri üzerinde oluşan ve suyu emerek yükselen bir hava hareketidir. Bilimsel olarak "tornado" veya "su hortumu" olarak da adlandırılır. Oluşum nedeniyle ilgili olarak, sıcak ve nemli hava ile soğuk hava kütlelerinin karşılaşması, dönen bir hava akımı yaratır. Bu hava akımı, su yüzeyine yaklaştığında suyu yukarı doğru çeker ve hortum şeklini alır. Genellikle kısa ömürlüdür ve nadiren büyük hasara yol açar. Ancak denizde seyreden küçük tekneler için tehlikeli olabilir.
Türkiye'de deniz hortumları özellikle Marmara, Ege ve Karadeniz kıyılarında zaman zaman görülür. Karasu, Karadeniz'e kıyısı olan bir ilçe olarak bu tür hava olaylarına yatkın bir bölgedir. Daha önce de çeşitli tarihlerde bölgede benzer hortum olayları kaydedilmiştir.
Yetkililerden uyarı: Tekneler dikkatli olmalı
Meteoroloji yetkilileri, deniz hortumlarının ani ve öngörülemez olduğunu belirterek, balıkçıların ve denizcilerin hava durumunu yakından takip etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Özellikle rüzgarlı ve yağışlı havalarda denize açılmamaları gerektiği vurgulandı. Karasu'da meydana gelen hortumun ardından bölgede herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı, hayatın normal seyrinde devam ettiği bildirildi.
Uzmanlar, deniz hortumlarının sıklıkla küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle ilişkilendirildiğini, ancak tek bir olayın doğrudan iklim değişikliğine bağlanamayacağını ifade ediyor. Yine de artan deniz suyu sıcaklıklarının bu tür hava olaylarının sıklığını artırabileceği öne sürülüyor.
Olayın ardından Sakarya Valiliği ve AFAD'tan henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Bölgedeki balıkçılar, hortumu ilk kez bu kadar yakından gördüklerini ve korktuklarını dile getirdi. Görüntülerin sosyal medyada hızla yayılmasıyla birlikte, birçok kişi olayın şaşkınlığını paylaştı.
Deniz hortumları, genellikle yaz aylarında ve sıcak havalarda daha sık görülür. Karasu'da meydana gelen olayın da mevsim normalleri içinde olduğu değerlendiriliyor. Yetkililer, vatandaşların bu tür doğa olayları karşısında panik yapmamaları, ancak tedbirli olmaları gerektiğini hatırlatıyor.
Hortumun oluştuğu anlara ilişkin görüntüler, denizdeki hava hareketliliğinin ne denli güçlü olabileceğini gözler önüne seriyor. Balıkçıların cep telefonu kameralarına yansıyan görüntülerde, hortumun deniz yüzeyinden yükselerek bulutlara doğru uzandığı ve etrafındaki suyu döndürdüğü net bir şekilde görülüyor.
Bu tür olaylar, denizcilik faaliyetleri için risk oluşturabilir. Küçük teknelerin hortumun etkisiyle alabora olma ihtimali bulunur. Bu nedenle, deniz hortumu görüldüğünde teknelerin derhal kıyıya dönmesi veya güvenli bir bölgeye demir atması önerilir. Karasu'da yaşanan olayda, balıkçıların zamanında önlem alarak güvenli bölgeye çekildiği öğrenildi.
Bölge halkı ne diyor?
Karasu sakinleri, denizde hortum görmenin nadir bir durum olduğunu ancak bölgede zaman zaman bu tür hava olaylarının yaşanabildiğini belirtti. Bir balıkçı, "Birden bire denizin üzerinde bir dönen şey gördük, önce ne olduğunu anlayamadık. Sonra hortum olduğunu fark ettik ve hemen kıyıya yöneldik. Çok şükür kimse zarar görmedi." dedi.
Uzmanlar, deniz hortumlarının genellikle 5-10 dakika içinde kaybolduğunu, ancak nadiren de olsa saatlerce sürebildiğini belirtiyor. Karasu'daki hortumun kısa sürede etkisini yitirdiği ve denizin normale döndüğü gözlendi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önümüzdeki günlerde Karadeniz kıyılarında benzer hava olaylarının görülebileceği uyarısında bulundu. Vatandaşların resmi hava durumu tahminlerini takip etmeleri tavsiye ediliyor.
Sonuç olarak, Sakarya Karasu'da denizde oluşan hortum, can ve mal kaybına yol açmadan atlatıldı. Olay, doğa olaylarının ne kadar ani gelişebileceğini bir kez daha gösterdi. Yetkililer, denizlerde ve kıyılarda bu tür durumlara karşı her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor.