6 Şubat 2023 depremlerinde Kahramanmaraş’ta yıkılan ve 44 kişinin yaşamını yitirdiği Said Bey Sitesi’ne ilişkin yargı süreci karara bağlandı. Mahkeme, aralarında iki kamu görevlisinin bulunduğu 11 sanıktan 8’ini hapis cezasına çarptırdı. Üç sanığın dosyası ise ayrıldı. Karar, depremzede aileler ve kamuoyu tarafından yakından takip edildi.
Davanın detayları ve sanık sayısı
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören ve 44 kişinin hayatını kaybettiği Said Bey Sitesi ile ilgili dava, uzun süren yargılama sonucunda karara bağlandı. Toplam 11 sanığın yargılandığı davada mahkeme, 8 sanık hakkında hapis cezası verdi. Sanıklar arasında müteahhit ve iki kamu görevlisi de yer alıyordu. Mahkeme, üç sanığın dosyasını ise ayrı tutma kararı aldı.
Davanın görüldüğü mahkemede, sanıkların “bilinçli taksirle ölüme neden olma” ve “yapı güvenliğini tehlikeye sokma” gibi suçlardan yargılandığı öğrenildi. Karar duruşmasına depremzede aileler ve avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, dosya kapsamındaki delilleri ve bilirkişi raporlarını değerlendirerek kararını açıkladı.
Depremzede ailelerin tepkisi ve hukuki süreç
Kararın açıklanmasının ardından depremzede aileler, verilen cezaların yeterli olup olmadığı konusunda farklı görüşler belirtti. Bazı aileler, müteahhit ve kamu görevlilerinin daha ağır cezalar alması gerektiğini savunurken, avukatlar kararın emsal teşkil edebileceğini ifade etti. Davanın ayrılan sanıklarına ilişkin sürecin ise önümüzdeki günlerde devam edeceği belirtildi.
Deprem bölgesinde benzer davaların sayısının fazla olması, yargı sisteminin iş yükünü artırıyor. Uzmanlar, deprem yönetmeliğine uyulmaması ve denetim eksikliklerinin altını çizerek, bu tür davaların caydırıcılık açısından önemli olduğunu vurguluyor. Ancak cezaların infaz süreci ve kamu görevlilerinin sorumluluğu konusundaki tartışmalar sürüyor.
Arka plan: 6 Şubat depremleri ve yapı denetimi
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ilde büyük yıkıma yol açtı ve resmi rakamlara göre 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Said Bey Sitesi gibi birçok bina, deprem yönetmeliğine uygun olmadığı gerekçesiyle yıkıldı. Deprem sonrası başlatılan adli süreçlerde müteahhitler, yapı denetim firmaları ve kamu görevlileri hakkında çok sayıda dava açıldı.
Bu davalardan bazılarında kararlar açıklanırken, birçoğu hala devam ediyor. Kamuoyu, deprem suçlarında cezasızlık algısının ortadan kalkması için yargı süreçlerinin hızlı ve adil bir şekilde sonuçlanmasını bekliyor. Uzmanlar, yapı denetimi ve imar affı gibi konuların deprem güvenliği açısından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Said Bey Sitesi davasında verilen karar, deprem mağdurları için bir nebze olsun adalet umudu olsa da, ailelerin acısı hala taze. Yargı sürecinin bundan sonraki aşamaları ve ayrılan dosyaların seyri, deprem davalarının geleceği açısından belirleyici olacak. Toplumun tüm kesimleri, benzer faciaların yaşanmaması için yapı güvenliği ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğinde hemfikir.