Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sağlık turizmi alanında bugüne kadar toplam 7,5 milyar lira hibe desteği sağlandığını ve Türkiye'nin yıllık 1,5 milyon yabancı hasta ağırladığını duyurdu. Bakanlık olarak 2012 yılında başlatılan hibe programları kapsamında sadece geçen yıl 2,3 milyar lira destek verildiğini belirten Bolat, sağlık turizminin ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını vurguladı.
Sağlık turizmi hibe programları
Ticaret Bakanlığı, 2012 yılından itibaren sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara yönelik hibe programları uyguluyor. Bu programlar kapsamında hastanelerin uluslararası akreditasyonu, tanıtım faaliyetleri ve pazarlama çalışmaları destekleniyor. Bakan Bolat, "Bugüne kadar 7,5 milyar lira hibe desteği verdik. 2023 yılında bu rakam 2,3 milyar lira oldu" dedi. Desteklerden yararlanan kurum sayısı her geçen yıl artarken, Türkiye'nin sağlık turizmindeki payı da büyüyor.
Yıllık 1,5 milyon hasta
Türkiye, sağlık turizminde dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline geldi. Bakan Bolat, "Ülkemize yıllık ortalama 1,5 milyon yabancı hasta geliyor. Bu hastaların büyük bir kısmı estetik cerrahi, göz tedavisi, diş tedavisi ve onkoloji gibi alanlarda tedavi oluyor" ifadelerini kullandı. Sağlık turizmi sayesinde Türkiye, hem döviz girdisi sağlıyor hem de sağlık sektörünün gelişmesine katkıda bulunuyor.
Ekonomik katkı ve istihdam
Sağlık turizmi sadece sağlık sektörünü değil, konaklama, ulaşım ve yiyecek-içecek gibi yan sektörleri de canlandırıyor. Bakanlık verilerine göre, sağlık turizminin yıllık ekonomik büyüklüğü 10 milyar doları aşmış durumda. Bolat, "Bu alanda binlerce kişi istihdam ediliyor. Amacımız, sağlık turizmini daha da ileri taşıyarak ülkemize gelen hasta sayısını 2 milyona çıkarmak" dedi.
Uluslararası akreditasyon çalışmaları
Türkiye'de sağlık turizmi hizmeti veren kurumların uluslararası standartlara uygunluğu büyük önem taşıyor. Bakanlık, Joint Commission International (JCI) gibi uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından belgelendirilen hastanelerin sayısını artırmak için çalışmalar yürütüyor. Halen 50'den fazla hastane JCI akreditasyonuna sahip. Bakan Bolat, "Türkiye, sağlık alanında kalitesini kanıtlamış bir ülke. Biz de bu kaliteyi korumak ve daha da artırmak için desteklerimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.
Hedef: 20 milyar dolar gelir
Bakanlık, sağlık turizmi gelirini önümüzdeki 5 yıl içinde 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bolat, bu hedefe ulaşmak için tanıtım faaliyetlerine ve altyapı yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Özellikle Orta Doğu, Avrupa ve Asya ülkelerinden gelen hasta sayısının artırılması için çalışmalar yapılıyor. Bakan, "Sağlık turizminde dünya sıralamasında ilk 5'e girmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin sağlık turizmindeki yükselişi, hükümetin sektöre verdiği destekler ve özel sektörün yatırımlarıyla hız kazandı. Ucuz ve kaliteli sağlık hizmeti arayan yabancı hastalar için Türkiye cazip bir alternatif olmaya devam ediyor. Ancak sektörün sürdürülebilirliği için kalite standartlarının korunması ve hasta memnuniyetinin ön planda tutulması gerekiyor. Bu bağlamda devlet desteklerinin yanı sıra denetim mekanizmalarının da güçlendirilmesi önem arz ediyor.