İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Buca Belediyesi’ne yönelik yürütülen rüşvet soruşturması, CHP içinde yeni bir rekabeti tetikledi. Görevden uzaklaştırılan CHP'li Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ve eski Başkan Erhan Kılıç’ın da aralarında bulunduğu 42 kişinin tutuklandığı soruşturma, belediye yönetiminde boşluk yaratırken, CHP kulislerinde aday adayı sayısında patlama yaşanıyor.
İddianamede 42 tutuklu ve suçtan kaynaklanan haksız kazanç
Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, aralarında belediye başkanı, eski başkan, şirket yöneticileri ve bürokratların bulunduğu 42 şüpheli hakkında 'rüşvet', 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ve 'suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından dava açıldı. Savcılık, şüphelilerin suçtan haksız kazanç elde ettiğini belirterek, bu kazançlara el konulmasını talep etti.
CHP'de aday patlaması: 10'u aşkın isim adaylık için kulis
Görkem Duman'ın görevden uzaklaştırılmasının ardından CHP, Buca'da yeni bir döneme hazırlanıyor. Parti içi kaynaklardan alınan bilgiye göre, şu ana kadar 10’dan fazla isim aday adaylığı için hazırlıklara başladı. Öne çıkan isimler arasında eski milletvekilleri, ilçe yöneticileri ve sivil toplum temsilcileri yer alıyor. Bu durum, parti içinde 'koltuk kavgası' olarak yorumlanırken, genel merkezin aday belirleme sürecinde nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.
Siyasi arka plan: Buca'da yıllardır süren güç mücadelesi
Buca, İzmir’in en büyük ilçelerinden biri olarak CHP için önemli bir kazanım. 2019 yerel seçimlerinde CHP adayı Erhan Kılıç belediye başkanı seçilmiş, ancak kısa süre sonra istifa ederek yerini Görkem Duman’a bırakmıştı. Duman döneminde ise rüşvet iddiaları gündeme gelmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Şimdi ise her iki ismin de tutuklu olduğu süreçte, CHP'nin ilçede güçlü bir adayla çıkması bekleniyor. Parti içi çekişmelerin yanı sıra kamuoyu da bu süreci yakından takip ediyor.