TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Spor

Rus voleybolculara FIVB'den yeşil ışık: Yasak kaldırıldı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Rus voleybolculara FIVB'den yeşil ışık: Yasak kaldırıldı

Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), Rus voleybolculara ve takımlara yönelik yasağı kaldırdığını duyurdu. Bu karar, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) benzer adımının ardından geldi. FIVB'nin aldığı bu karar, Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımların spor alanında gevşetilmesi olarak yorumlandı.

Yasak kalktı, Rus takımlar geri dönecek

FIVB, 2022'de Ukrayna'nın işgali sonrası Rusya ve Belarus'a uyguladığı yasağı sonlandırdı. Böylece Rus milli takımları ve kulüpleri, uluslararası turnuvalara katılabilecek. Karar, 2025 Dünya Şampiyonası elemeleri öncesinde kritik bir döneme denk geldi. FIVB Başkanı Ary Graça, kararın sporun birleştirici gücüne vurgu yaparak alındığını belirtti.

IOC'nin ardından sırada hangi federasyonlar var?

FIVB, IOC'nin Rus ve Belaruslu sporcuların uluslararası yarışmalara dönüşüne izin veren tavsiyesini izleyen federasyonlar arasına katıldı. Daha önce Uluslararası Eskrim Federasyonu ve Dünya Atletizm Birliği de benzer adımlar atmıştı. Ancak Ukrayna ve bazı Batılı ülkeler, bu kararların savaşın meşrulaştırılması anlamına geldiğini savunarak tepki gösteriyor.

FIVB'nin kararı, Rus voleybolunun önemli isimleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Rusya Voleybol Federasyonu Başkanı Stanislav Shevchenko, sporcuların tarafsız statüde de olsa geri dönmesinin önemli olduğunu ifade etti. Öte yandan Ukrayna Voleybol Federasyonu, kararı kınayarak uluslararası camiayı Rus sporculara ambargoyu sürdürmeye çağırdı.

Spor hukukçuları, FIVB'nin kararının diğer branşlara da örnek teşkil edebileceğini belirtiyor. Özellikle 2024 Paris Olimpiyatları sonrası dönemde, Rus sporcuların kademeli olarak uluslararası arenaya dönmesi bekleniyor. Ancak her federasyonun kendi kuralları çerçevesinde hareket edeceği için sürecin homojen olmayacağı vurgulanıyor.

Sporun politikadan bağımsız olması gerektiğini savunanlar ile savaş koşullarında Rus sporcuların yarışmasının etik olmadığını düşünenler arasındaki tartışma sürüyor. FIVB'nin kararı, bu hassas dengede yeni bir sayfa açarken, voleybolseverler Rus takımlarının sahalara dönüşünü merakla bekliyor.

Etiketler:
FIVBRusyavoleybolyasakIOCUkrayna

İlgili Haberler

Milan Skriniar: Daha iyi olacağız
Spor

Milan Skriniar: Daha iyi olacağız

2 dk önce

Fenerbahçe'de Fred'den İsmail Kartal Yorumu
Spor

Fenerbahçe'de Fred'den İsmail Kartal Yorumu

11 dk önce

Fenerbahçe'den transfer yalanlaması: 'Dezenformasyon faaliyetleri
Spor

Fenerbahçe'den transfer yalanlaması: 'Dezenformasyon faaliyetleri

19 dk önce

Muğlaspor, Arnavut ön libero Jurgen Çelhaka'yı kadrosuna kattı
Spor

Muğlaspor, Arnavut ön libero Jurgen Çelhaka'yı kadrosuna kattı

21 dk önce