Ukrayna açıklarında 28 Mayıs'ta Rus insansız hava aracı (drone) saldırısında hasar gören Türk şirketine ait 'ANT' isimli kargo gemisi, bu sabah İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı. Havadan görüntülenen geçiş sırasında geminin üst yapısında ve güvertesinde oluşan hasar net şekilde görüldü. Olayda can kaybı yaşanmazken, gemi şu anda güvenli bir şekilde seyrine devam ediyor.
Drone saldırısının detayları
Ukrayna'nın Odessa limanı yakınlarında seyir halindeyken Rus güçleri tarafından düzenlenen drone saldırısında, Türk bayraklı kuru yük gemisi ANT hedef alındı. Geminin köprü üstü ve güverte ekipmanlarında maddi hasar oluştu. Olayın hemen ardından gemi mürettebatı durumu kontrol altına alırken, gemi kendi imkanlarıyla yoluna devam etti. Gemi sahibi firma yetkilileri, saldırının uluslararası deniz hukukuna aykırı olduğunu belirterek, gerekli hukuki girişimlerin başlatıldığını duyurdu.
Boğaz geçişi ve hasar tespiti
ANT isimli gemi, onarım için Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yaptı. Boğaz geçişi sırasında uzman ekipler tarafından geminin durumu incelendi. İlk belirlemelere göre, geminin ana makine ve sevk sistemlerinin çalışır durumda olduğu, ancak elektronik ekipmanlarda ve güverte aksamında belirgin onarım ihtiyacı olduğu kaydedildi. Geminin Marmara Denizi'ndeki bir gemi söküm tesisine yönlendirilerek daha detaylı incelemeye alınması planlanıyor. Saldırı, Rusya'nın Ukrayna limanlarına yönelik ablukasının ticari gemilere de risk oluşturduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Jeopolitik bağlam
Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken Karadeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılar, deniz güvenliğini tehdit eden boyuta ulaştı. Türkiye, Karadeniz'deki mayın tehlikesi ve askeri faaliyetler nedeniyle gemilerine uyarıda bulunuyor. ANT gemisine yapılan saldırı, Türk bayraklı gemilerin savaş bölgesinde karşılaştığı riskleri ortaya koyarken, uluslararası toplumun Karadeniz'de güvenli navigasyon için daha fazla işbirliği yapması gerektiğini hatırlatıyor. Uzmanlar, bu tür olayların deniz sigorta primlerini artırabileceği ve bölgedeki ticaret akışını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuyor.