ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran'ın ekonomik durumuna ilişkin bir soruya yanıt olarak ülkenin "hızla felakete doğru gittiğini" ve Küba'nın "çoktan düştüğünü" ifade etti. Rubio'nun bu açıklamaları, ABD'nin her iki ülkeye yönelik baskı politikalarını sürdürdüğü bir dönemde geldi.
İran'ın Ekonomik Durumu
Rubio, İran'ın iflasa yakın olup olmadığı sorusuna net bir yanıt verdi: "İran hızla felakete doğru gidiyor." Bu değerlendirme, İran'ın yıllardır süren yaptırımlar, kötü yönetim ve düşen petrol fiyatları nedeniyle ekonomik olarak zorlandığı bir döneme denk geliyor. İran riyali son yıllarda büyük değer kaybetti, enflasyon çift haneli rakamlarda seyrediyor ve halkın alım gücü hızla düşüyor.
ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları, özellikle nükleer programı ve bölgesel faaliyetleri gerekçesiyle artırılmış durumda. Rubio'nun sözleri, Washington'un Tahran'a yönelik baskıyı sürdüreceğini gösteriyor. İran yönetimi ise sık sık yaptırımların halkı hedef aldığını ve ülkeyi ekonomik olarak çökertmeyi amaçladığını belirtiyor.
Küba: 'Çoktan Düştü'
Rubio, Küba için ise daha sert bir ifade kullandı: "Küba çoktan düştü." Bu sözler, Küba'nın uzun süredir devam eden ekonomik krizi ve siyasi izolasyonuna işaret ediyor. Küba, pandemi sonrası turizm gelirlerindeki düşüş, yakıt ve gıda kıtlığı ile mücadele ediyor. ABD ambargosu da ülke ekonomisi üzerinde ağır bir yük oluşturuyor.
Rubio'nun Küba'ya dair açıklamaları, ABD'nin Havana yönetimine yönelik tutumunun değişmediğini gösteriyor. İki ülke arasındaki ilişkiler, Obama dönemindeki yumuşamanın ardından Trump ve Biden yönetimlerinde yeniden gerilmişti. Rubio, Kübalı bir ailenin çocuğu olarak bu konuda hassas bir isim.
Arka Plan ve Bağlam
Marco Rubio, ABD Dışişleri Bakanı olarak göreve geldiğinden bu yana İran ve Küba'ya yönelik sert söylemleriyle biliniyor. Her iki ülke de ABD'nin uzun süredir yaptırım uyguladığı ülkeler arasında. İran nükleer anlaşması (JCPOA) 2018'de ABD'nin çekilmesiyle fiilen askıya alınmış, müzakereler ise sonuçsuz kalmıştı. Küba'ya yönelik ambargo ise 1960'lardan bu yana yürürlükte.
Rubio'nun açıklamaları, ABD'nin dış politikada baskı ve yaptırım stratejisini sürdüreceğinin sinyali olarak yorumlanıyor. Ancak uzmanlar, bu politikaların hedeflenen sonuçları verip vermediğini tartışıyor. İran'da rejim değişikliği çağrıları sonuçsuz kalırken, Küba'da da benzer bir beklenti gerçekleşmedi. Aksine, her iki ülke yönetimi de dış baskılara karşı iç kamuoyunu konsolide etmeyi başardı.
Değerlendirme
Rubio'nun sözleri, ABD'nin İran ve Küba'ya yönelik politikasının duygusal ve ideolojik bir dille ifade edildiğini gösteriyor. "Felakete gitmek" ve "çoktan düşmek" gibi ifadeler, diplomatik bir dilden çok siyasi bir mesaj niteliği taşıyor. Bu açıklamalar, ABD'nin her iki ülkeye yönelik yaptırımlarını ve izolasyonunu meşrulaştırma çabası olarak okunabilir. Ancak İran ve Küba halklarının yaşadığı ekonomik zorluklar, yalnızca iç dinamiklerden değil, aynı zamanda dış baskılardan da kaynaklanıyor. Uluslararası ilişkilerde tek taraflı yaptırımların etkinliği ise halen tartışmalı bir konu.