Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Amlakit Yaylası'nda doğa yürüyüşü yaparken yoğun sis nedeniyle yönlerini kaybeden 3 Rus turist, AFAD ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekiplerinin 5 saatlik çalışması sonucu sağ olarak kurtarıldı. Olay, dün öğle saatlerinde meydana geldi; turistlerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak yardım istemesi üzerine harekete geçen ekipler, bölgede zorlu arazi koşullarında arama çalışması başlattı. Turistlerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
Operasyon detayları
Valilikten yapılan açıklamaya göre, kaybolan turistlerin kimlikleri Olga Ivanova (34), Dmitri Petrov (41) ve Anna Sokolova (29) olarak belirlendi. Ekipler, turistlerin son konum bilgilerini cep telefonu sinyalleri ve GPS verileriyle tespit ederek yaklaşık 2 bin rakımlı Amlakit Yaylası'na yönlendirildi. Sis nedeniyle görüş mesafesinin 10 metreye kadar düştüğü alanda, AFAD'ın drone desteğiyle yapılan aramada turistler saat 16.30 sıralarında bulundu. Turistler, hafif hipotermi belirtileri gösterdikleri için ilk müdahalenin ardından Çamlıhemşin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
Bölgedeki riskler ve önlemler
Karadeniz Bölgesi, özellikle sonbahar ve kış aylarında ani sis ve yağışlarla sık sık doğa yürüyüşçüleri için tehlike oluşturuyor. Yetkililer, yaylalara çıkan turistlerin mutlaka rehber eşliğinde hareket etmeleri, hava durumunu kontrol etmeleri ve yanlarında düdük, el feneri gibi temel güvenlik malzemeleri bulundurmaları konusunda uyarıyor. Son iki yılda bölgede benzer olaylarda 12 kişi kurtarılırken, 2 kişi hayatını kaybetti.
Kurtarma operasyonuna katılan ekipler, turistlerin Rusya'nın Krasnodar kentinden tatil için Türkiye'ye geldiklerini ve 3 günlük bir Karadeniz turu kapsamında Amlakit Yaylası'nda yürüyüş yapmayı planladıklarını belirtti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.