Rize'nin Pazar ilçesine bağlı Balıkçı Köyü'nde, 1 Eylül'de sona eren av yasağı nedeniyle balıkçılar büyük bir coşku yaşadı. Sabahın erken saatlerinde köy meydanında toplanan balıkçılar, tulum ve horon eşliğinde denize açılmak üzere hazırlıklarını tamamladı. 'Bismillah, vira' sesleriyle teknelerini uğurlayan balıkçılar, yeni sezonun bereketli geçmesini diledi.
Geleneksel Merasim
Her yıl olduğu gibi bu yıl da av yasağının kalkması, Karadeniz'in balıkçı köylerinde geleneksel bir şenlik havasında kutlandı. Balıkçı Köyü'nde de sabah namazının ardından bir araya gelen balıkçılar, dualar ederek teknelerine bindi. Kıyıda toplanan köylüler de onlara eşlik etti. Tulum ve kemençe sesleriyle horon oynayan kalabalık, balıkçılara moral verdi.
Bereketli Bir Sezon Beklentisi
Balıkçı Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Kara, yaptığı açıklamada, deniz suyu sıcaklıklarının normal seyrinde olduğunu ve bu yıl hamsi ile palamut bereketi beklediklerini söyledi. Kara, 'Geçen yıl palamut azdı ama bu yıl umutluyuz. Teknelerimizi hazırladık, ağlarımızı onardık. İnşallah bereketli bir sezon olur.' dedi. Kooperatif üyelerinden Hasan Çelik ise, 'Denize açılmadan önce bu duaları yapmak bizi rahatlatıyor. Bizim için önemli olan ailelerimizin rızkını denizden çıkarmak.' ifadelerini kullandı.
Yetkililerden Uyarı
Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, av sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçıların kurallara uyması gerektiğini hatırlattı. Boy limitleri ve av yasağı dönemlerine riayet edilmesi konusunda uyarılarda bulunan yetkililer, denetimlerin sıklaştırılacağını belirtti.
Yöre Ekonomisi ve Kültürü
Karadeniz'de balıkçılık, sadece ekonomik bir faaliyet olmanın ötesinde, yörenin kültürel kimliğinin de ayrılmaz bir parçası. Balıkçı Köyü'ndeki bu coşkulu uğurlama, bölgedeki balıkçılık geleneğinin ne denli güçlü olduğunu gösteriyor. Yerel halk, balıkçılığın sürdürülebilirliği için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguluyor.
Sezonun ilk gününde denize açılan teknelerin, umut ve dualarla dolu bu yolculuğunun, hem balıkçılar hem de bölge ekonomisi için hayırlı olması bekleniyor.