Paris Saint-Germain'in (PSG) Arsenal'i 3-1 yenerek UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmasının ardından Fransa'nın birçok kentinde taraftar kutlamaları şiddet olaylarına dönüştü. Çıkan olaylarda 7 polis memuru yaralanırken, 416 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı, olayların özellikle başkent Paris, Lyon, Marsilya ve Lille'de yoğunlaştığını bildirdi.
Paris'te gece boyu süren çatışmalar
Başkent Paris, maçın hemen ardından adeta savaş alanına döndü. On binlerce PSG taraftarı Champs-Élysées Caddesi'nde toplanırken, bir grup taşkınlık yaparak araçları ateşe verdi ve iş yerlerine zarar verdi. Polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Olaylar sabaha kadar sürdü; 200'den fazla kişi gözaltına alınırken, 5 polis hafif şekilde yaralandı. Lyon'da da 100'ün üzerinde taraftar gözaltına alındı. Marsilya'da ise bir grup taraftar, rakip takımın taraftarlarıyla kavga etti; 80 kişi gözaltına alındı. Lille'de çıkan olaylarda 2 polis yaralandı.
Fransa'da maç sonrası şiddet alışılmadık değil
Fransa, büyük spor zaferlerinin ardından sık sık sokak olaylarına sahne oluyor. 2018'de Dünya Kupası'nı kazanan Fransa Milli Takımı'nın kutlamaları sırasında da benzer olaylar yaşanmıştı. PSG'nin ilk Şampiyonlar Ligi zaferi olması, taraftarların coşkusunu artırdı. Ancak yetkililer, şiddetin kabul edilemez olduğunu vurguluyor. İçişleri Bakanı, "Bu bir kutlama değil, suçtur" diyerek sorumluların yargı önüne çıkarılacağını belirtti.
Fransa'nın güvenlik güçleri, benzer olayların tekrarlanmaması için ilerleyen günlerde de önlem almayı sürdürecek. Olaylarda hayatını kaybedenin olmaması teselli kaynağı olsa da, yaşananlar sporun birleştirici gücünün gölgesinde kaldı. Bu tür olaylar, büyük başarıların bile şiddet sarmalına dönüşebileceğini gösteriyor. Fransa'nın bu konuda kalıcı çözümler üretmesi gerekiyor.