TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Prof. Dr. Sözbilir: Tek başına kırılırsa 6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Prof. Dr. Sözbilir: Tek başına kırılırsa 6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki aktif fay hatlarının durumuna ilişkin çarpıcı uyarılarda bulundu. Sözbilir, özellikle Ege Bölgesi'nde bulunan bir fay hattının tek başına kırılması halinde 6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu açıklama, bölge halkı ve yetkililer arasında tedirginlik yaratırken, uzmanlar olası bir depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor.

Fay Hattının Özellikleri ve Risk Değerlendirmesi

Prof. Dr. Sözbilir, söz konusu fay hattının uzunluğu, geçmiş deprem aktivitesi ve kırılma aralıkları hakkında detaylı bilgiler verdi. Fay hattının yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda olduğunu ve her 100-150 yılda bir kırıldığını ifade eden Sözbilir, son kırılmanın üzerinden geçen sürenin kritik eşiğe yaklaştığını belirtti. "Bu fay, tek başına kırıldığında 6 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bölgedeki diğer faylarla etkileşime girerse daha büyük depremlere de yol açabilir" dedi. Uzman, bu nedenle bölgede yapı denetimlerinin sıkılaştırılması ve acil durum planlarının güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Bölgesel Etkiler ve Alınması Gereken Önlemler

Sözbilir, olası bir depremin özellikle İzmir ve çevresinde ciddi hasarlara yol açabileceğine dikkat çekti. "Bölgedeki yapı stoku, özellikle eski binalar, depreme karşı yeterince dayanıklı değil. Belediyeler ve ilgili kurumlar, bir an önce kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmalı" ifadelerini kullandı. Ayrıca, halkın deprem bilinci konusunda eğitilmesi ve aile afet planları hazırlamasının önemini hatırlattı. AFAD'ın düzenli olarak tatbikatlar yaptığını ancak bireysel hazırlığın da en az kurumsal hazırlık kadar kritik olduğunu belirtti.

Uzmanlar, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depreme odaklanılırken Ege Bölgesi'ndeki risklerin göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Prof. Dr. Sözbilir, "Her bölgenin kendine özgü fay hatları ve riskleri var. Tek bir bölgeye odaklanmak diğer bölgelerdeki tehlikeleri görmezden gelmek anlamına gelmez" diyerek geniş çaplı bir deprem stratejisi izlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığı gerçeğiyle yaşamayı öğrenmesi ve bilime dayalı önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Etiketler:
depremfay hattıAFADProf. Dr. Hasan SözbilirEge Bölgesideprem uyarısıyapı denetimi

İlgili Haberler

Güzergahını değiştirip sınava yetiştirdi: Otobüs şoförü öğrenciyi mağdur etmedi
Siyaset

Güzergahını değiştirip sınava yetiştirdi: Otobüs şoförü öğrenciyi mağdur etmedi

6 dk önce

UEFA, İrlanda-İsrail Maçını Tarafsız Sahaya Aldı
Siyaset

UEFA, İrlanda-İsrail Maçını Tarafsız Sahaya Aldı

7 dk önce

Avrupa Parlamentosu'na Sert Tepki: 'Yargımızı Vesayet Altına Alamazsınız
Siyaset

Avrupa Parlamentosu'na Sert Tepki: 'Yargımızı Vesayet Altına Alamazsınız

10 dk önce

Adalet Bakanı Gürlek'ten AP Raporlarına Sert Tepki: Milli İradeye Saldırı
Siyaset

Adalet Bakanı Gürlek'ten AP Raporlarına Sert Tepki: Milli İradeye Saldırı

19 dk önce