Ankara, Şırnak, Tekirdağ ve Kocaeli'den gelen art arda intihar haberleri, polis teşkilatında ve emekli polisler arasında derin bir endişe yarattı. Ankara'da Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde emekli polislerin düzenlediği eylemde yaşamına son verme girişiminde bulunan Ali Şekeroğlu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Aynı gün Çevik Kuvvet'te yalnızca iki aydır görev yaptığı belirtilen bir polis memuru ile Şırnak'ta görevli bir polis memuru da intihar ederek yaşamlarına son verdi. Tekirdağ ve Kocaeli'den de emekli polislerin intihar haberleri geldi. Toplamda iki emekli ve üç görevli polis, kısa bir süre içinde hayatını kaybetti.
AYM Önündeki Eylemde Acı Son
Emekli polis Ali Şekeroğlu, Ankara'da Anayasa Mahkemesi binası önünde bir grup emekli polisin katıldığı eylem sırasında yaşamına son verme girişiminde bulundu. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan Şekeroğlu, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şekeroğlu'nun eyleminin nedeni henüz resmi olarak açıklanmadı; ancak emekli polislerin son dönemde özlük hakları ve ek gösterge düzenlemeleriyle ilgili taleplerini dile getirdiği biliniyor.
Aynı gün, Çevik Kuvvet'te görevli bir polis memurunun da intihar ettiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, memur henüz iki aydır bu birimde çalışıyordu. Şırnak'ta görev yapan bir polis memuru ise daha önce intihar ederek yaşamına son vermişti. Böylece aynı gün içinde üç görevli polis intiharı kayıtlara geçti.
Tekirdağ ve Kocaeli'den Gelen Haberler
Tekirdağ ve Kocaeli'den de emekli polislerin intihar ettiği haberleri geldi. Bu illerdeki olaylarla ilgili detaylar netleşmezken, iki emekli polisin de yaşamına son verdiği doğrulandı. Böylece kısa sürede toplam beş polis ve emekli polis intiharı kamuoyuna yansıdı. Olayların birbirinden bağımsız olduğu değerlendirilirken, intiharların ardında yatan nedenler araştırılıyor.
Polis Teşkilatında Artan İntihar Vakaları
Türkiye'de polis ve emekli polisler arasındaki intihar vakaları son yıllarda dikkat çekici bir artış gösterdi. Emekli polisler, geçim sıkıntısı, özlük haklarının yetersizliği ve psikolojik destek mekanizmalarının eksikliğinden şikayet ediyor. Görevli polisler ise yoğun çalışma koşulları, mobbing, ekonomik zorluklar ve mesleki yıpranma gibi sorunlarla mücadele ediyor. Uzmanlar, intihar vakalarının önlenmesi için kurumsal psikolojik destek birimlerinin güçlendirilmesi ve çalışanların ruh sağlığına yönelik taramaların artırılması gerektiğini vurguluyor.
Emekli polislerin AYM önündeki eylemi, son dönemde ek gösterge ve intibak düzenlemeleriyle ilgili taleplerin karşılanmaması üzerine gerçekleşmişti. Ali Şekeroğlu'nun bu eylem sırasında yaşamına son vermesi, emekli polislerin yaşadığı çaresizliğin bir yansıması olarak yorumlandı.
Yetkililerden Açıklama Bekleniyor
İntihar olaylarıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü'nden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Olayların ardından başlatılan idari ve adli soruşturmalar sürüyor. Polis teşkilatı içindeki intihar vakalarının sayısındaki artış, sendikalar ve meslek örgütleri tarafından da gündeme getiriliyor. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili Meclis'te bir araştırma önergesi verilmesi bekleniyor.
Uzmanlar, intiharın bireysel bir sorun olmadığını, kurumsal ve toplumsal etkenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığını belirtiyor. Polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, ekonomik koşulların düzeltilmesi ve psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerektiği ifade ediliyor. Aksi halde benzer acı olayların yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.
Son bir haftada yaşanan beş intihar, polis camiasında ve toplumda büyük üzüntüye yol açtı. Görevli ve emekli polislerin sorunlarına kalıcı çözüm bulunması çağrıları her geçen gün artıyor.