ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ordu personeline yönelik haberler yapan bağımsız yayın organı Stars and Stripes'ın yayıncısı ve genel yayın yönetmeninin yanı sıra kıdemli muhabirlerinden birini işten çıkardı. Resmi açıklamada, bu adımın gazetenin 'operasyonel verimliliğini artırmak' amacıyla atıldığı belirtilirken, karar medya özgürlüğü savunucuları ve gazeteciler arasında geniş yankı uyandırdı.
Görevden Almaların Detayları
Pentagon sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Stars and Stripes'ın yayıncısı ve genel yayın yönetmeni ile bir kıdemli muhabirin derhal görevlerine son verildiği duyuruldu. İsimler açıklanmazken, bu kişilerin 'görevlerini yerine getirmede başarısız olduklarına' hükmedildiği ifade edildi. Kararın, gazetenin bağlı olduğu Savunma Bakanlığı Medya Etkinlikleri Kurumu (Defense Media Activity) tarafından alındığı ve yürürlüğe girdiği bildirildi.
Stars and Stripes, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD ordusu personeline bağımsız haber sunan, editöryal bağımsızlığıyla bilinen bir yayın organı. Gazete, savaş muhabirliği ve askeri ailelere yönelik haberleriyle tanınıyor. Ancak son yıllarda Pentagon yönetimi ile gazete arasında zaman zaman gerilimler yaşanmıştı. Özellikle Trump döneminde bütçe kesintileri gündeme gelmiş, gazetenin kapanması bile tartışılmıştı.
Medya Özgürlüğü Tartışmaları
Bu son karar, gazetecilik örgütleri ve ifade özgürlüğü savunucuları tarafından sert şekilde eleştirildi. ABD Gazeteciler ve Editörler Derneği (ASNE) yaptığı açıklamada, 'Pentagon'un editöryal bağımsızlığı hedef alan bu adımı, askeri personelin haber alma hakkına darbe vurmaktadır' ifadelerini kullandı. Uluslararası Af Örgütü de benzer bir tepki göstererek kararın geri alınmasını istedi.
Öte yandan Pentagon, kararın gazetenin misyonunu güçlendirmek amacı taşıdığını savundu. Sözcü, 'Stars and Stripes, görevini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için yeniden yapılandırılıyor. Bu, kurumsal bir düzenleme olup siyasi bir anlam taşımamaktadır' dedi. Ancak bu açıklama, kamuoyunda şüpheyle karşılandı.
Geçmişteki Benzer Olaylar
Pentagon ile medya arasındaki gerilim yeni değil. 2018 yılında Savunma Bakanlığı, Stars and Stripes'ın bütçesini kesmeyi önermiş, ancak Kongre'nin tepkisi üzerine bu girişimden vazgeçilmişti. Yine 2020 yılında gazetenin yayın hayatına devam etmesi için Kongre'den onay alınmıştı. Bu tür müdahaleler, askeri gazeteciliğin bağımsızlığı konusundaki endişeleri artırıyor.
Uzman Görüşleri
Medya hukuku uzmanı Prof. Dr. Ayşe Yılmaz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 'Pentagon'un bu hamlesi, ordunun bağımsız bir denetim mekanizmasına tahammülsüzlüğünün bir göstergesi. Ancak bu tür baskılar, gazetecilerin sansüre direnme geleneğini güçlendirebilir' dedi.
Yılmaz, 'Stars and Stripes'ın tarihsel misyonu, savaş zamanlarında bile askerlere tarafsız haber sunmaktı. Bugün yapılan bu müdahale, bu mirasa ihanet niteliği taşıyor' diye konuştu. Bu gelişmenin, ABD'nin medya özgürlüğü konusundaki itibarına gölge düşürdüğü yorumları yapılıyor.
Bu karar, aynı zamanda ABD ordusunun iç iletişiminde bağımsız yayıncılığın geleceği konusunda soru işaretlerine yol açtı. Askeri personel ve ailelerinin bilgiye erişimi, bu tür müdahalelerle sınırlandırılmaya çalışılıyor. Ancak medya örgütleri ve kamuoyunun tepkisi, bu tür uygulamaların sürdürülebilir olmadığını gösteriyor.
Yeni yönetim kararlarının ardından Stars and Stripes'ın editöryal bağımsızlığını koruyup koruyamayacağı merak konusu. Gazetenin okuyucuları ve çalışanları, editöryal süreçlere dışarıdan müdahale edilmemesi için dayanışma içinde. Pentagon'un bu hamlesinin, ABD'de basın özgürlüğü mücadelesinin yeni bir cephesini oluşturduğu söylenebilir.
Sonuç olarak, bu işten çıkarmalar sadece bir gazete için değil, tüm bağımsız medya için endişe verici bir sinyal. Demokratik toplumlarda, kamuoyunu bilgilendiren organların bağımsızlığı esastır. Pentagon'un bu adımı, bu ilkeye yönelik ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor.