TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Paşinyan: Türkiye'siz dış politika dengeli olmaz

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Paşinyan: Türkiye'siz dış politika dengeli olmaz

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin dış politikasında Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerin kritik önem taşıdığını belirterek, bu iki ülkeyle normalleşme sağlanamaması durumunda Ermenistan'ın dış politikasının 'dengesiz' hale geleceğini ifade etti. Paşinyan, başkent Erivan'da düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, bölgesel istikrar ve ekonomik kalkınma için komşu ülkelerle ilişkilerin normalleştirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

Normalleşme sürecinde kritik adımlar

Paşinyan, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınırın açılması konusunda somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. Ermenistan'ın bu yönde iyi niyetli olduğunu ancak karşılıklı adımların önemine dikkat çekti. 'Türkiye'siz bir dış politika dengeli olmaz. Aynı şekilde Azerbaycan ile kalıcı barış anlaşması imzalamadan bölgesel istikrar mümkün değil' dedi. Paşinyan ayrıca, 2020 Karabağ Savaşı sonrası başlatılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ancak henüz nihai anlaşmaya varılamadığını sözlerine ekledi.

Bölgesel dinamikler ve uluslararası boyut

Ermenistan Başbakanı, Rusya, AB ve ABD gibi aktörlerin normalleşme sürecine destek verdiğini hatırlatarak, uluslararası toplumun da bu çabaları takdirle karşıladığını söyledi. Ancak, bölgede süregelen gerginlikler ve güven sorunlarının aşılması zaman alacak. Paşinyan, 'Biz barışçıl bir komşuluk ilişkisi kurmak istiyoruz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz' dedi. Özellikle Zengezur Koridoru ve ulaşım bağlantıları gibi konuların çözüm beklediğini belirten Paşinyan, ekonomik entegrasyonun tüm taraflara fayda sağlayacağını ifade etti.

Ermenistan'ın dış politikasında yaşanan bu gelişmeler, bölgesel dengeleri yakından ilgilendiriyor. Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerin normalleşmesi, Güney Kafkasya'da yeni bir iş birliği döneminin kapısını aralayabilir. Ancak tarihsel ve siyasi engellerin aşılması, tüm tarafların esnek ve yapıcı yaklaşımını gerektiriyor. Paşinyan'ın bu mesajı, Ermenistan'ın dış politika önceliklerini net bir şekilde ortaya koyarken, bölgedeki barış sürecine de ivme kazandırabilir.

Etiketler:
ErmenistanPaşinyanTürkiyeAzerbaycannormalleşmedış politika

İlgili Haberler

Yalnız Yaşayan Kadının Ölümü Şüpheli: Sarıyer'de Koku Üzerine Gidilen Evde Ceset Bulundu
Gündem

Yalnız Yaşayan Kadının Ölümü Şüpheli: Sarıyer'de Koku Üzerine Gidilen Evde Ceset Bulundu

10 dk önce

CHP İstanbul'da 7 ilçe başkanı görevden alındı
Gündem

CHP İstanbul'da 7 ilçe başkanı görevden alındı

15 dk önce

Adalet Bakanlığı: Rojin Kabaiş'in kıyafetlerinden DNA analizi yapıldı
Gündem

Adalet Bakanlığı: Rojin Kabaiş'in kıyafetlerinden DNA analizi yapıldı

15 dk önce

Didim açıklarında tekne battı: 6 kişi canını zor kurtardı
Gündem

Didim açıklarında tekne battı: 6 kişi canını zor kurtardı

30 dk önce