Fransa'nın başkenti Paris'te dün etkili olan aşırı sıcak hava dalgası, can kaybına yol açtı. Fransız basınında yer alan haberlere göre, kent genelinde 109 kişi sıcak çarpması ve buna bağlı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetti. Yetkililer, özellikle yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara yönelik uyarılarını yinelerken, sıcaklıkların mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktığı bildirildi.
Yetkililerden uyarı: Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın
Paris Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcakların devam edebileceğini belirterek vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Özellikle öğle saatlerinde güneş altında kalınmaması, bol sıvı tüketilmesi ve klimalı ortamlarda bulunulması tavsiye ediliyor. Kentte birçok kamu binası ve alışveriş merkezi, serinleme merkezi olarak hizmet veriyor. Ambulans ekipleri ise alarm durumuna geçirildi.
Yetkililer, hayatını kaybedenlerin çoğunun 65 yaş üstü ve kalp-damar hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan kişiler olduğunu açıkladı. Ayrıca, sokakta yaşayan evsizler arasında da can kayıpları yaşandığı belirtildi.
Küresel ısınma ve sıcak hava dalgaları
Uzmanlar, bu tür aşırı sıcak dalgalarının küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu vurguluyor. Fransa, 2003 yılında yaşanan ve yaklaşık 15 bin kişinin ölümüne neden olan büyük sıcak hava dalgasının ardından erken uyarı sistemleri geliştirmişti. Ancak son yıllarda artan sıcaklıklar, bu sistemlerin yeterliliğini sorgulatıyor.
Öte yandan, Avrupa genelinde birçok ülke benzer sıcak hava dalgalarıyla mücadele ediyor. İspanya, İtalya ve Yunanistan'da da orman yangınları ve sıcaklığa bağlı ölümler rapor edilmişti. Dünya Sağlık Örgütü, aşırı sıcakların yılda ortalama 150 bin kişinin ölümüne yol açtığını tahmin ediyor.
Paris'teki bu trajik olay, iklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Şehir yönetimleri, daha yeşil alanlar ve sürdürülebilir şehir planlaması gibi uzun vadeli çözümlere odaklanırken, kısa vadede vatandaşların sağlığını korumak için acil önlemler alınıyor. Yaşanan bu kayıplar, sıcak hava dalgalarının artık bir doğal afet olarak ele alınması gerektiğini gösteriyor.