TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Pamukkale'de orman yangını: Travertenlere tehdit var mı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Pamukkale'de orman yangını: Travertenlere tehdit var mı

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde, dünyaca ünlü travertenlere yaklaşık 2 kilometre mesafedeki ormanlık alanda bugün öğle saatlerinde yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Bölgeye sevk edilen çok sayıda itfaiye ekibi ve Orman Genel Müdürlüğü’ne ait arazözler, yangını kontrol altına almak için yoğun çaba harcıyor. Havadan da iki helikopterin destek verdiği söndürme çalışmaları devam ediyor. Yetkililer, alevlerin yerleşim yerlerine ve travertenlere ulaşmasını engellemek için önlemler aldıklarını bildirdi.

Müdahale çalışmaları ve alınan tedbirler

Denizli Valiliği'nden yapılan açıklamada, yangına ilk müdahalenin ihbarın alınmasının ardından 10 dakika içinde başlatıldığı belirtildi. Karadan 12 arazöz, 3 su tankı ve 2 dozer; havadan ise 2 helikopter ile müdahale ediliyor. Yangın nedeniyle çevredeki birkaç köy ve mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı. Traverten bölgesine yönelik herhangi bir tehdit bulunmadığını ifade eden yetkililer, turistik alanların da güvenlik altına alındığını duyurdu. Alevlerin önüne geçebilmek için Karahayıt ve Pamukkale arasındaki karayolu trafiğe kapatıldı.

Bölgenin önemi ve geçmiş yangınlar

Pamukkale travertenleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan doğal bir harika. Bölge, termal suların oluşturduğu beyaz kayaç yapılarıyla tanınıyor. Yakın çevredeki ormanlık alanlar ise zengin biyolojik çeşitliliği barındırıyor. Bölgede daha önce de benzer yangınlar yaşanmış, 2021 yılında çıkan bir yangın kontrol altına alınmadan önce yaklaşık 50 hektarlık alan kül olmuştu. Uzmanlar, kurak geçen kış ayları ve artan sıcaklıkların yangın riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlatılırken, çevre sakinleri ve turistler tedirgin. Yetkililer, yangının tamamen kontrol altına alınmasının ardından hasar tespit çalışmalarına başlanacağını belirtiyor. Bu tür doğal alanlarda yangınların önlenmesi için vatandaşların daha duyarlı olması gerektiği vurgulanıyor. Pamukkale'nin eşsiz yapısının korunması, hem ülke turizmi hem de ekosistem için büyük önem taşıyor.

Etiketler:
Pamukkaleorman yangınıtravertenDenizliyangın söndürme

İlgili Haberler

Akın Gürlek'in eşine yönelik eylem hazırlığı: 2 tutuklama
Siyaset

Akın Gürlek'in eşine yönelik eylem hazırlığı: 2 tutuklama

29 dk önce

Akın Gürlek'in eşine saldırı planı: 2 şüpheli tutuklandı
Siyaset

Akın Gürlek'in eşine saldırı planı: 2 şüpheli tutuklandı

44 dk önce

Dilovası'nda adalet nöbeti 5. haftada: Aileler sorumlulardan hesap soruyor
Siyaset

Dilovası'nda adalet nöbeti 5. haftada: Aileler sorumlulardan hesap soruyor

49 dk önce

Kılıçdaroğlu'nun çelengi anma törenine alınmadı: CHP'den açıklama
Siyaset

Kılıçdaroğlu'nun çelengi anma törenine alınmadı: CHP'den açıklama

59 dk önce