TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Özgür Özel'e 20 bin TL tazminat cezası

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Özgür Özel'e 20 bin TL tazminat cezası

Ankara 40. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, eski İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu'ya 20 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Karar, Özel'in Soylu hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle açılan tazminat davasında alındı. Mahkeme, Özel'in sözlerini 'kişilik haklarına saldırı' olarak değerlendirdi.

Davanın geçmişi

Süleyman Soylu, 2022 yılında katıldığı bir televizyon programında Özgür Özel'in kendisi hakkında sarf ettiği sözler nedeniyle 100 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Soylu, Özel'in 'terörle mücadelede başarısız' ve 'devlet sırrı ifşası' gibi ithamlarda bulunduğunu öne sürmüştü. Özel ise savunmasında, sözlerinin siyasi eleştiri kapsamında olduğunu ve ifade özgürlüğü sınırları içinde kaldığını belirtmişti.

Mahkeme kararı

Ankara 40. Asliye Hukuk Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda Özel'in sözlerinin 'açıkça kişilik haklarına saldırı' niteliği taşıdığına karar verdi. Mahkeme, Soylu'nun talebinin kısmen kabulüyle 20 bin TL manevi tazminatın Özel'den alınarak Soylu'ya verilmesine hükmetti. Kararda, siyasi eleştiri sınırının aşıldığı ve kamu yararı bulunmayan ifadelerle kişilik haklarının ihlal edildiği vurgulandı. Özel'in ayrıca yargılama giderleri ve vekalet ücretinden de sorumlu olduğu belirtildi.

Tepkiler ve değerlendirmeler

Özgür Özel, kararın ardından yaptığı yazılı açıklamada, 'Siyasi mücadele meydanlarda, mahkemelerde değil. Bu karar, iktidarın muhalefeti susturma çabasının bir parçasıdır. Temyiz yoluna gideceğiz.' ifadelerini kullandı. Süleyman Soylu ise 'Hukuk yerini buldu. Hiç kimsenin terörle mücadeleye iftira atma hakkı yoktur.' şeklinde tepki gösterdi. Karar, siyasi kulislerde tartışma yaratırken, hukukçular manevi tazminat miktarının düşük olmasını, ancak emsal teşkil edebilecek nitelikte olduğunu belirtiyor. Kararın kesinleşmesi halinde Özel, 20 bin TL'yi Soylu'ya ödeyecek.

Etiketler:
özgür özelsüleyman soylutazminatmanevi tazminatankara mahkemesiyaset

İlgili Haberler

Kılıçdaroğlu'nun YSK temsilci ataması: Köksal Filorinalı görevde
Siyaset

Kılıçdaroğlu'nun YSK temsilci ataması: Köksal Filorinalı görevde

9 dk önce

Dışişleri Bakanı Fidan 26 ülkeye yeni büyükelçi atadı
Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan 26 ülkeye yeni büyükelçi atadı

12 dk önce

Kılıçdaroğlu'na Mahiroğlu'ndan sert yanıt: 'Halk TV’yi hedef almak AKP'nin bile yapmadığı bir şey
Siyaset

Kılıçdaroğlu'na Mahiroğlu'ndan sert yanıt: 'Halk TV’yi hedef almak AKP'nin bile yapmadığı bir şey

22 dk önce

Böcek’in ifadesinde yanında Gürsel Tekin’in avukatı
Siyaset

Böcek’in ifadesinde yanında Gürsel Tekin’in avukatı

30 dk önce