Ana muhalefet lideri Özgür Özel, gazetemize verdiği özel demeçte Türkiye'nin gıda enflasyonu kriziyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Özel, "En büyük krizimiz gıda enflasyonu. Dünyada beşinciyiz. Gayri safi milli hasılanın yüzde 1'inin tarıma verilmesi lazım. Bütçeye koydukları binde iki" ifadelerini kullandı. Özel'in bu çarpıcı açıklamaları, ekonomik göstergelerin yanı sıra tarım politikalarının da yeniden sorgulanmasına neden oldu.
Tarıma ayrılan pay yetersiz
Özgür Özel, Türkiye'nin tarım sektörüne ayırdığı bütçenin son derece düşük olduğunu vurguladı. Özel'e göre, gayri safi milli hasılanın yüzde 1'inin tarıma ayrılması gerekirken, mevcut bütçede bu oran binde iki seviyesinde kaldı. Bu durum, çiftçilerin üretim maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor ve gıda fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Özel, "Tarıma yeterli kaynak ayrılmazsa, gıda enflasyonu daha da artacak" uyarısında bulundu.
Dünyada beşinci sıradayız
Özel'in açıklamalarına göre, Türkiye gıda enflasyonunda dünyada beşinci sırada yer alıyor. Bu istatistik, gıda fiyatlarındaki artışın küresel ortalamanın çok üzerinde olduğunu gösteriyor. Özel, hükümeti tarım politikalarını gözden geçirmeye çağırdı ve "Üretici desteklenmezse, tüketici de rahat etmez" dedi.
Bağlam ve değerlendirme
Özgür Özel'in bu çıkışı, Türkiye'de artan enflasyon ve hayat pahalılığı tartışmalarının gölgesinde gerçekleşti. Özellikle gıda fiyatlarındaki yükseliş, dar gelirli vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde etkiliyor. Uzmanlar, tarım sektörüne yapılan yatırımların artırılması ve üreticinin doğrudan desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'nin tarımsal potansiyelinin yüksek olmasına rağmen, politikaların bu potansiyeli değerlendiremediği ifade ediliyor. Özel'in "Gayri safi milli hasılanın yüzde 1'i tarıma verilmeli" söylemi, sektör temsilcileri tarafından da destekleniyor. Önümüzdeki dönemde bu konunun meclis gündemine taşınması bekleniyor.