Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde trajik bir trafik kazası yaşandı. Tarla dönüşü yokuş aşağı giden traktörün yol kenarındaki dere yatağına devrilmesi sonucu sürücü Mehmet Say (70) ve eşi Elif Say (71) olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza, ilçeye bağlı kırsal bir bölgede meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, çift traktörleriyle tarladan dönerken ani bir şekilde hakimiyet kaybedildi ve araç devrildi.
İhbar üzerine ekipler sevk edildi
Kazayı gören vatandaşların durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi üzerine olay yerine jandarma, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, traktörün altında kalan çiftin hayatını kaybettiğini belirledi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Mehmet Say ve Elif Say'ın cenazeleri otopsi yapılmak üzere morga kaldırıldı.
Sorunun kaynağı yokuş ve ağır yük mü?
İlk belirlemelere göre, kazanın meydana geldiği bölgedeki dar ve eğimli yolun yanı sıra traktörün arkasındaki römorkta bulunan ekipmanların da etkili olabileceği düşünülüyor. Yokuş aşağı inerken aracın dengesini kaybetmesi sonucu dere yatağına yuvarlandığı tahmin ediliyor. Jandarma ekipleri kazayla ilgili detaylı bir soruşturma başlattı.
Benzer kazaların sıklıkla yaşandığı bölgede, özellikle tarım araçlarının güvenliği konusunda uyarılarda bulunan yetkililer, sürücülerin hızlarını düşürmeleri ve özellikle yokuşlarda daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.
Bölge halkı üzüntü duyuyor
Kazanın ardından bölge halkı büyük üzüntü yaşarken, yaşamlarını yitiren çiftin çevresinde sevilen insanlar olduğu belirtildi. Mehmet Say'ın uzun yıllardır çiftçilikle uğraştığı ve eşiyle birlikte tarlalarında çalıştığı öğrenildi. Komşuları, çiftin her gün sabah erken saatlerde tarlaya gittiğini ve akşamüstü döndüğünü söyledi.
Kazanın ardından Bahçe ilçesinde ve çevre illerde yaşayan yakınları, taziye için bölgeye akın etti. Sosyal medyada da kazayla ilgili paylaşımlar yapılırken, birçok kişi aile için başsağlığı mesajı yayınladı.
Yetkililer, tarım araçlarının kullanımında dikkatli olunması gerektiğini hatırlatırken, özellikle eğimli arazilerde güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda traktör kazalarının azaltılması için çeşitli kampanyalar düzenlenmiş olsa da, kırsal bölgelerde hala çok sayıda önlem alınmamış durumda.
Olayla ilgili adli soruşturma sürerken, Mehmet Say ve Elif Say'ın cenazelerinin bugün ikindi vakti Bahçe ilçesinde toprağa verilmesi bekleniyor. Aile yakınları, taziyeleri Bahçe Merkez Camisi'nde kabul edecek.
Bu üzücü olay, tarım toplumunda traktör güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Traktör devrilmeleri, ölümcül kazalar arasında ilk sıralarda yer alıyor ve çoğu zaman ağır yaralanmalara veya ölümlere yol açıyor. Uzmanlar, traktörlere devrilme koruma çerçevesi (ROPS) takılması ve emniyet kemeri kullanımının zorunlu hale getirilmesinin hayat kurtarabileceğini belirtiyor. Ancak Türkiye'de birçok traktör hala bu ekipmanlardan yoksun.
Kamuoyunda her yıl yüzlerce kişinin traktör kazalarında yaşamını yitirdiği ülkemizde, bu tür önlemlerin yaygınlaştırılması ve eğitimlerin artırılması büyük önem taşıyor. Bahçe'deki bu elim kaza, alınması gereken önlemleri bir kez daha gündeme getirdi.