Samsun'un Ayvacık ilçesine bağlı Çarşıköy Ortaokulu'nda, okul bahçesinde öğrencilere balta, keser ve motorlu testere kullandırıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. Edinilen bilgilere göre, okul yönetimi tarafından öğrencilere ağaç kesme ve odun doğrama işlerinde görev verildiği öne sürüldü. Olayın veliler tarafından fark edilmesiyle durum yetkililere bildirildi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti.
İddialar ve İlk Müdahale
İddiaya göre, okul bahçesinde yapılan bir etkinlik sırasında ortaokul çağındaki öğrencilere motorlu testere gibi tehlikeli aletler kullandırıldı. Veliler, çocuklarının eve testere talaşı ve kesik izleriyle dönmesi üzerine durumu sorguladı. Bazı veliler, okul yönetiminin bu tür işlerde öğrencileri çalıştırmasının kabul edilemez olduğunu belirterek şikayetçi oldu. Olayın duyulmasının ardından Ayvacık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konuyla ilgili inceleme başlattı. İlk belirlemelere göre, okulda görevli bir personelin öğrencilere ağaç kesme işinde yardımcı olmalarını istediği, ancak bu sırada güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığı öne sürüldü.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, olayın ciddiyetle ele alındığını ve soruşturmanın titizlikle yürütüleceğini açıkladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü, yaptığı yazılı açıklamada, "Konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmış olup, sorumlular hakkında idari işlem yapılacaktır. Öğrencilerimizin güvenliği her şeyden önemlidir." ifadelerini kullandı. Soruşturma kapsamında okul idarecileri ve ilgili öğretmenlerin ifadelerine başvurulacağı öğrenildi.
Velilerin Tepkisi ve Güvenlik Endişeleri
Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte veliler arasında büyük bir tedirginlik oluştu. Çocuklarının okulda güvende olmadığını düşünen aileler, okul yönetimine tepki gösterdi. Bir veli, "Çocuklarımızı eğitim almaları için gönderiyoruz, onlara testere kullandırmaları için değil. Bu yaşta bu tür aletler çok tehlikeli, bir anlık dikkatsizlik faciaya yol açabilirdi." diyerek duygularını dile getirdi. Veliler, okulda acil bir toplantı yapılmasını ve güvenlik önlemlerinin artırılmasını talep etti.
Eğitim uzmanları, bu tür olayların okullarda iş güvenliği ve çocuk koruma politikalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguluyor. Uzmanlar, öğrencilere tehlikeli aletlerle iş yaptırmanın hem fiziksel hem de psikolojik açıdan ciddi riskler taşıdığına dikkat çekiyor. Ayrıca, bu tür faaliyetlerin pedagojik bir değeri olmadığı gibi, çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.
Soruşturmanın Seyri ve Beklentiler
Başlatılan soruşturma kapsamında, okulun bahçesinde kullanılan aletlerin nasıl temin edildiği, hangi öğrencilere ne tür görevler verildiği ve gerekli izinlerin alınıp alınmadığı araştırılıyor. İlk incelemelerde, okul yönetiminin bu etkinliği bir "temizlik ve düzenleme" çalışması olarak nitelendirdiği, ancak velilerin bilgilendirilmediği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı, benzer olayların yaşanmaması için tüm okullara genelge göndereceğini ve iş güvenliği konusunda denetimleri sıklaştıracağını duyurdu.
Olay, sosyal medyada da geniş yankı buldu. Kullanıcılar, çocukların eğitim ortamında maruz kaldığı bu tür uygulamaları eleştirerek yetkilileri göreve çağırdı. Bazı kullanıcılar, benzer olayların başka okullarda da yaşanabileceğini belirterek daha kapsamlı bir inceleme yapılmasını istedi.
Samsun Ayvacık'taki bu olay, Türkiye'de okul güvenliği ve çocuk işçiliği tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Eğitim sendikaları, okullarda öğrencilere fiziksel iş yaptırılmasının kesinlikle yasak olduğunu hatırlatarak, sorumluların cezalandırılması gerektiğini savunuyor. Konuyla ilgili soruşturmanın önümüzdeki günlerde tamamlanması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.