Bilecik'te ormanlık bir alanda mangal ve semaver yaktığı tespit edilen bir kişiye 3 bin 705 lira idari para cezası kesildi. Olay, vatandaşların ihbarı üzerine ortaya çıktı; bölgeye sevk edilen ekipler, şüpheliyi suçüstü yakaladı. Yetkililer, orman yangınlarına karşı vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.
İhbar Üzerine Harekete Geçildi
Edinilen bilgiye göre, Bilecik'in merkeze bağlı kırsal bir bölgesinde, orman içinde dumanların yükseldiğini fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbarı alan Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile jandarma, kısa sürede olay yerine intikal etti. Yapılan kontrolde, bir kişinin ormanlık alanda mangal ve semaver yaktığı belirlendi. Şahıs hakkında, 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında idari para cezası uygulandı. Cezanın tutarı ise 3 bin 705 lira olarak açıklandı.
Orman Yangınlarına Karşı Sıkı Denetim
Türkiye genelinde son yıllarda orman yangınlarında ciddi artış yaşanması, yetkilileri harekete geçirdi. Özellikle yaz aylarında ormanlık alanlarda ateş yakılması, piknik yapılması ve mangal kullanılması büyük risk oluşturuyor. Bilecik'te yaşanan bu olay, denetimlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ekipleri, riskli bölgelerde devriye gezerken, vatandaşların ihbarları da yangınların önlenmesinde kilit rol oynuyor.
Vatandaşlara Uyarılar
Yetkililer, ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, izmarit ve cam kırıklarının atılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, herhangi bir duman veya yangın fark edildiğinde zaman kaybetmeden 112'yi aramaları gerektiğini hatırlatıyor. Orman yangınlarının %90'ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, alınacak basit önlemlerle büyük felaketlerin önüne geçilebileceğini vurguluyor.
Bu tür cezaların caydırıcılığını artırmak için cezaların yanı sıra eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin de önemli olduğu belirtiliyor. Orman köylüleri ve piknikçiler için broşürler dağıtılırken, sosyal medya üzerinden de kampanyalar yürütülüyor. Bilecik'teki bu olayın, başkalarına ibret olması temenni ediliyor.