TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Ons altında 2008'den bu yana en sert aylık düşüş: Mart'ta yüzde 11,32 kayıp

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Ons altında 2008'den bu yana en sert aylık düşüş: Mart'ta yüzde 11,32 kayıp

Ons altın, Mart ayında yüzde 11,32'lik sert düşüşle 2008 küresel krizinden bu yana en keskin aylık gerilemesini kaydetti. Batı Asya'daki jeopolitik gerilimlerin Fed beklentilerini şahinleştirmesiyle tetiklenen bu tarihi hareket, emtia piyasasında üç aylık kayıp serisinin ilk halkası oldu. Yatırımcılar, güvenli liman varlıklardan çıkışın hızlandığı bir döneme tanıklık ediyor.

Mart ayındaki satış dalgası

Altın fiyatları, Mart ayı boyunca ons başına 200 doların üzerinde değer kaybederek 2.150 dolar seviyelerinden 1.910 dolara kadar geriledi. Bu düşüş, 2008 Ekim ayındaki yüzde 18'lik kayıptan bu yana en büyük aylık düşüş olarak kayıtlara geçti. Analistler, düşüşün arkasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına devam edeceği beklentilerinin güçlenmesi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Batı Asya'da tırmanan gerilimlerin dolar endeksini yükseltmesi, altını daha pahalı hale getirerek talebi azalttı.

Fed beklentileri ve jeopolitik etkileşim

Fed'in enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına yönelik sinyaller, altın gibi faiz getirmeyen varlıkların cazibesini azalttı. Özellikle Mart ayı ortasında gelen güçlü ABD istihdam verileri ve enflasyon rakamları, piyasada bir faiz indiriminin yakın zamanda gelmeyeceği algısını pekiştirdi. Batı Asya'daki çatışmalar ise kısa vadede güvenli liman talebini artırsa da, kalıcı olmadı ve satış dalgası ağır bastı.

Emtia piyasasındaki bu üç aylık kayıp serisi, altın fiyatlarının son üç ayda toplamda yüzde 8,5 değer kaybetmesiyle sonuçlandı. Küresel merkez bankalarının altın rezervlerini artırma trendinin sürdüğü bir dönemde, bu düşüşün fiziki talebi canlandırıp canlandırmayacağı merak konusu.

Altın fiyatlarındaki bu tarihi düşüş, yatırımcıları alternatif güvenli liman arayışına itiyor. Tahvil faizlerindeki yükseliş ve güçlü dolar karşısında altının toparlanması için Fed'in faiz patikasında bir yumuşama ya da jeopolitik risklerde kalıcı bir tırmanış gerekiyor. Uzmanlar, kısa vadede altının 1.880-1.900 dolar bandında destek bulabileceğini, ancak yukarı yönlü hareket için net bir katalizör beklenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Etiketler:
ons altınaltın fiyatlarıFed faiz kararları2008 krizijeopolitik gerilimleremtia piyasası

İlgili Haberler

ASELSAN, A Milli Futbol Takımı'nın ana sponsoru oldu
Ekonomi

ASELSAN, A Milli Futbol Takımı'nın ana sponsoru oldu

1 sa önce

Ticaret Bakanlığı'ndan Devre Tatil Uyarısı: Sözleşmeye Dikkat
Ekonomi

Ticaret Bakanlığı'ndan Devre Tatil Uyarısı: Sözleşmeye Dikkat

1 sa önce

Matriks'ten Devrim: Full FPGA Tabanlı HFT Platformu Piyasada
Ekonomi

Matriks'ten Devrim: Full FPGA Tabanlı HFT Platformu Piyasada

1 sa önce

İstanbul'da mayısta erik fiyatı yüzde 86 arttı, sivri biber yüzde 60 ucuzladı
Ekonomi

İstanbul'da mayısta erik fiyatı yüzde 86 arttı, sivri biber yüzde 60 ucuzladı

1 sa önce