AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, merakla beklenen öğrenci affı düzenlemesinin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu duyurdu. Düzenleme, çeşitli nedenlerle yükseköğrenim kurumlarından ilişiği kesilen öğrencilere yeniden eğitim hakkı tanımayı amaçlıyor. Zengin, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, teklifin geniş bir kesimi kapsadığını belirtti.
Düzenlemenin Kapsamı ve Detayları
Öğrenci affı olarak bilinen yasa teklifi, üniversitelerden kayıt sildiren, atılan veya çeşitli disiplin cezaları nedeniyle okulla ilişiği kesilen öğrencileri ilgilendiriyor. Teklifin yasalaşması halinde, belirli süreler içinde başvuruda bulunan öğrenciler kaldıkları yerden eğitimlerine devam edebilecek. Düzenleme, lisans, ön lisans ve lisansüstü programları kapsıyor. Ancak, teklifin kesin kapsamı ve başvuru koşulları, Meclis sürecinde netleşecek.
Siyasi Partilerin Tutumu
Öğrenci affı, muhalefet partileri tarafından da sıklıkla gündeme getirilen bir konuydu. CHP, İYİ Parti ve HDP gibi partiler, daha önce af çağrısında bulunmuştu. AKP'nin teklifi sunması, siyasi kulislerde olumlu karşılanırken, düzenlemenin hangi öğrenci gruplarını kapsadığı merak konusu. Muhalefet, teklifin Meclis'te görüşülmesi sırasında detaylı değerlendirme yapacaklarını ve gerekirse değişiklik önereceklerini belirtti.
Düzenleme, yükseköğretimdeki kayıp nesil olarak adlandırılan öğrencilerin yeniden eğitime kazandırılmasını hedefliyor. Türkiye'de her yıl binlerce öğrenci, maddi imkansızlıklar, sağlık sorunları veya disiplin cezaları gibi nedenlerle okulu bırakmak zorunda kalıyor. Bu öğrenciler, iş bulma ve kariyer yapma konusunda zorluk çekerken, topluma kazandırılmaları da zaman alıyor.
Ekonomik ve Sosyal Boyut
Öğrenci affı, sadece eğitim hakkı değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir mesele olarak da görülüyor. Uzmanlar, mezuniyet sonrası işsizlik oranlarının düşürülmesi ve nitelikli işgücünün arttırılması için bu tür afların önemli olduğunu vurguluyor. Ancak, afların sürekli hale gelmesinin eğitim disiplinini zayıflatabileceği yönünde eleştiriler de bulunuyor. Meclis sürecinde hem iktidar hem de muhalefetin bu dengeyi gözeteceği ifade ediliyor.
Teklifin komisyonlarda görüşülmesinin ardından Genel Kurul'a gelmesi bekleniyor. Sürecin hızlı ilerlemesi halinde, düzenlemenin bu yasama yılı içinde çıkması öngörülüyor.