TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail hükümetinin devam eden saldırganlıklarının sadece Filistinlilerin değil, tüm dünyanın huzurunu tehdit ettiğini belirterek, bu saldırıların derhal durdurulması gerektiğini ifade etti. Kurtulmuş, yaptığı açıklamada İsrail'in uluslararası hukuku hiçe sayan eylemlerinin bölgesel istikrarı bozduğuna dikkat çekti.
Kurtulmuş'tan Uluslararası Topluma Çağrı
Kurtulmuş, İsrail'in son dönemde artan saldırganlığının uluslararası toplum tarafından ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. "İsrail hükümetinin bu saldırganlıklarının sona ermesi, sadece Filistinlilerin huzura kavuşması değil dünya barışının garanti altına alınması demektir" dedi. TBMM Başkanı, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası kuruluşların İsrail üzerinde baskı kurması gerektiğini söyledi.
Filistin'deki Durum
Filistin topraklarında yaşanan gerginlik, son haftalarda tırmanışa geçti. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da düzenlediği operasyonlarda sivil kayıplar artarken, uluslararası kamuoyundan tepkiler yükseliyor. Kurtulmuş, Türkiye'nin Filistin halkının yanında olduğunu ve meşru haklarının savunulacağını belirtti.
Türkiye'nin Arabuluculuk Çabaları
Türkiye, uzun süredir İsrail-Filistin çatışmasında arabuluculuk rolü üstleniyor. Kurtulmuş, Ankara'nın taraflar arasında diyalog kanallarını açık tutmaya çalıştığını ancak İsrail'in saldırgan tutumunun bu çabaları baltaladığını ifade etti. "Barış için elimizi uzatıyoruz, ancak karşılıklı güven ortamı olmadan kalıcı çözüm mümkün değil" dedi.
TBMM Başkanı, uluslararası toplumun bu kriz karşısında daha kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini vurgulayarak, "Sessiz kalmak, saldırganlığa ortak olmaktır" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı eylemlerine karşı yaptırımların uygulanması çağrısında bulundu.
Son olarak, Kurtulmuş, Filistin halkının bağımsız bir devlet kurma hakkının tanınması gerektiğini belirterek, iki devletli çözümün bölgede kalıcı barış için tek seçenek olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu yöndeki diplomatik girişimlerine devam edeceğini ekledi.