Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, işgal altındaki Filistin topraklarını gasbeden İsrail yerleşimleriyle ticaret yapan kişi ve şirketlere yönelik 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Açıklama, Norveç'in uluslararası hukuka aykırı yerleşim faaliyetlerine karşı tutumunu sertleştirdiğini gösteriyor. Eide, tasarının henüz hazırlık aşamasında olduğunu ve detayların netleşmediğini belirtti.
Norveç'in Yerleşim Politikasına Sert Müdahale
Norveç hükümeti, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı İsrail yerleşimlerinden mal veya hizmet satın alan, buralara yatırım yapan ya da ticari ilişki kuran gerçek ve tüzel kişilere hapis cezası getirmeyi planlıyor. Yasa tasarısının amacı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olan yerleşim faaliyetlerine ekonomik destek sağlanmasının önüne geçmek. Dışişleri Bakanı Eide, bu adımın Norveç'in uluslararası hukuka bağlılığının somut bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Yerleşimler, 1967'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te inşa edilen ve uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen Yahudi yerleşim birimlerini ifade ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2334 sayılı kararı, tüm yerleşim faaliyetlerini uluslararası hukukun ihlali olarak tanımlıyor. Norveç, bu karara açıkça atıfta bulunarak ticari ilişkileri suç kapsamına almayı hedefliyor.
Tasarının Kapsamı ve Muhtemel Etkileri
Henüz kamuoyuyla paylaşılmayan tasarının detayları net olmasa da, cezaların 3 yıla kadar hapis olacağı belirtiliyor. Düzenleme yasalaşırsa, Norveç'te yerleşimlerle ticaret yapan şirketler ve bireyler ağır yaptırımlarla karşılaşabilir. Bu, Norveç'in ihracat ve ithalat rejiminde önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Ülke, daha önce de yerleşim ürünlerinin etiketlenmesi konusunda AB standartlarına uyum sağlamıştı.
Norveç, İsrail ile diplomatik ilişkileri olan bir ülke. Ancak Oslo yönetimi, Filistin meselesinde tarihsel olarak dengeli bir tutum sergilemiş ve 1993 Oslo Anlaşmaları'na ev sahipliği yapmıştı. Bu tasarı, Norveç'in İsrail'in yerleşim politikalarına yönelik eleştirisini ekonomik yaptırımlarla birleştirme çabası olarak yorumlanıyor. İsrail'in bu adıma tepki göstermesi ve iki ülke arasında diplomatik gerginlik yaşanması muhtemel.
Uluslararası Bağlam ve Benzer Uygulamalar
Avrupa Birliği, 2015'ten bu yana yerleşim ürünlerinin menşe etiketi taşımasını zorunlu kılıyor. Ancak Norveç'in planladığı gibi ticari faaliyetleri doğrudan cezai yaptırıma bağlayan bir düzenleme, şimdiye kadar az sayıda ülkede görüldü. İrlanda ve İspanya gibi ülkeler de benzer adımlar atmış, fakat hapis cezası içeren bir yasa tasarısı nadir. Norveç'in bu hamlesi, Filistin yanlısı uluslararası kamuoyunda olumlu karşılanabilir; İsrail ve destekçileri ise bunu tek taraflı ve ayrımcı bir adım olarak nitelendirebilir.
Uzmanlar, tasarının Norveç'in kendi anayasal düzeninde nasıl uygulanacağı konusunda soru işaretleri olduğunu belirtiyor. Ticari faaliyetlerin cezalandırılması, ülkenin uluslararası ticaret yükümlülükleriyle çelişebilir. Dünya Ticaret Örgütü kuralları, üye ülkelerin keyfi ticaret kısıtlamaları uygulamasını yasaklıyor. Norveç, bu düzenlemeyi ulusal güvenlik veya kamu ahlakı istisnalarına dayandırabilir. Yine de hukuki itirazların gündeme gelmesi bekleniyor.
Yerleşimlerle Ticaretin Boyutu
İşgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşimlerde üretilen ürünler, Avrupa pazarlarında zaman zaman tarım ürünleri, kozmetik ve şarap olarak etiketleniyor. Norveç pazarında bu ürünlerin hacmi düşük olsa da, sembolik değeri yüksek. Tasarının yasalaşması, diğer Avrupa ülkeleri için de emsal teşkil edebilir ve İsrail'e yönelik ekonomik baskıyı artırabilir. Filistin yönetimi, bu tür adımların yerleşimlerin ekonomik canlılığını zayıflatarak barış sürecine katkı sağlayacağını savunuyor.
Öte yandan, İsrail hükümeti yerleşimlerin yasal olduğunu ve boykot hareketlerinin antisemitizm içerdiğini öne sürüyor. Norveç'in tasarısı, İsrail'in bu tezini daha da sertleştirebilir. Ancak Norveç Dışişleri Bakanı Eide, düzenlemenin İsrail karşıtı olmadığını, sadece uluslararası hukukun uygulanmasını amaçladığını ifade etti. Açıklamada, tasarının Filistin halkının haklarını korumaya yönelik olduğu belirtildi.
Sonraki Adımlar ve Değerlendirme
Norveç hükümetinin tasarıyı ne zaman parlamentoya sunacağı belirsiz. Ülkedeki koalisyon hükümetinin bu konuda ne kadar hızlı hareket edeceği, muhalefetin tutumuna bağlı. Yasa tasarısının yasalaşması halinde Norveç, yerleşimlerle ticaret yapanlara hapis cezası veren ilk Avrupa ülkesi olabilir. Bu durum, uluslararası hukukun ekonomik yaptırımlarla uygulanması açısından yeni bir dönemin habercisi olarak değerlendiriliyor. İsrail-Filistin çatışmasında barış umutları zayıflarken, Norveç'in bu adımı tartışmaları daha da derinleştirecek gibi görünüyor.