İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün düzenlenen güvenlik kabinesi toplantısında, 8 Haziran'da İran'a planlanan saldırının ABD'nin talebiyle iptal edildiği bilgisinin sızdırılması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'i azarladı. Toplantıda, sızıntının ulusal güvenliği tehdit ettiği ve İsrail'in caydırıcılığına zarar verdiği vurgulandı.
Sızıntı ve Gerilim
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, Zamir'e hitaben "Bu tür sızıntılar operasyonel kabiliyetimizi baltalar" dedi. Söz konusu sızıntı, İsrail'in İran'a yönelik askeri hazırlıklarının ayrıntılarını içeriyordu. Netanyahu, sızıntının kaynağının bulunması ve sorumluların cezalandırılması talimatını verdi. Güvenlik kabinesi üyeleri, sızıntının İsrail-Amerika ilişkilerini de olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıldı.
Arka Plan ve Bağlam
İsrail ile İran arasındaki gerilim, son aylarda artarak devam ediyor. İsrail, İran'ın nükleer programını durdurmak için bir dizi operasyon planlamıştı. ABD'nin devreye girmesiyle 8 Haziran saldırısının ertelenmesi, Tel Aviv-Washington hattında hassas bir diplomatik dengeyi yansıtıyor. Uzmanlar, sızıntının İran'a operasyonel bilgi sağlayabileceği ve İsrail'in gelecekteki hamlelerini zorlaştırabileceği görüşünde. Bu olay, İsrail'de ordu ile siyasi kanat arasındaki güven sorununu da gün yüzüne çıkarmış durumda.
İsrail'in güvenlik kabinesi, bu tür hassas bilgilerin korunması için yeni önlemler alacağını duyurdu. Sızıntının ardından, Netanyahu'nun ordudan daha sıkı bir bilgi güvenliği protokolü talep etmesi bekleniyor. Öte yandan, İran henüz sızıntıyla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, bölgedeki gözlemciler İsrail'in iç siyasetindeki bu tür olayların bölge istikrarını etkileyebileceğini belirtiyor.
Bu gelişme, İsrail-İran çatışmasının sadece askeri değil, aynı zamanda istihbarat ve psikolojik boyutlarını da ortaya koyuyor. Netanyahu'nun Zamir'i alenen azarlaması, ordunun üzerindeki siyasi baskıyı artırırken, İran'a yönelik stratejinin ne yönde şekilleneceği merak konusu.