İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesinin ardından yaptığı ilk telefon görüşmesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı şikayet etti. Görüşmede Netanyahu'nun, Erdoğan'ın Filistin politikalarına yönelik sert eleştirilerini ve Türkiye'nin Hamas ile olan bağlarını gündeme getirdiği öğrenildi. Bu gelişme, ABD-İsrail-Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim dalgası yaratabilir.
Görüşmenin ayrıntıları
Netanyahu'nun Trump'ı aradığı telefon görüşmesinde, iki liderin Orta Doğu'da barış ve güvenlik konularını ele aldığı bildirildi. Özellikle Hamas'ın saldırıları sonrası İsrail'in başlattığı operasyonlar ve bölgesel dinamikler masaya yatırıldı. Netanyahu'nun, Türkiye'nin Hamas'a verdiği destek ve Erdoğan'ın İsrail'i hedef alan söylemlerinden duyduğu rahatsızlığı Trump'a ilettiği kaydedildi. Trump'ın ise Netanyahu'ya destek mesajı verdiği ve konuyu ilerleyen günlerde değerlendireceğini söylediği aktarıldı.
Erdoğan-Trump ilişkileri
Trump'ın başkanlığı döneminde Erdoğan ile samimi bir ilişkisi vardı. Ancak son yıllarda Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımı, Suriye politikası ve Doğu Akdeniz'deki enerji arama faaliyetleri nedeniyle iki ülke arasında gerginlikler yaşanmıştı. Netanyahu'nun Trump'a yaptığı bu şikayetin, ABD-Türkiye ilişkilerinde yeni bir kırılma yaratabileceği yorumları yapılıyor.
Diplomatik yansımalar
Diplomatik kaynaklar, bu gelişmenin bölgedeki dengeleri değiştirebileceğini belirtiyor. Türkiye, İsrail ile ilişkilerini normalleştirme çabası içindeyken, Netanyahu'nun bu hamlesi Ankara'da rahatsızlık yarattı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan henüz resmi bir açıklama gelmezken, yetkililerin konuyu yakından takip ettiği ifade edildi.
Bu telefon görüşmesi, Trump'ın tekrar başkanlık koltuğuna oturması durumunda izleyeceği dış politikaya dair de önemli ipuçları veriyor. Netanyahu'nun ilk aradığı liderlerden biri olması, ikili ilişkilerin stratejik önemini vurguluyor. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili daha fazla ayrıntının ortaya çıkması bekleniyor.