Adana, Mersin ve Hatay'da etkili olan sıcak hava dalgası yaşamı olumsuz etkiliyor. Özellikle Mersin'de termometreler 33 dereceyi gösterirken, nem oranının yüzde 63'e yükselmesiyle birçok meydan, cadde ve parkta sakinlik dikkat çekti. Halk, serinlemek için kapalı ve klimalı alanları tercih ederken, açık alanlarda yoğunluk gözlenmedi. Uzmanlar, yüksek nemin hissedilen sıcaklığı daha da artırdığını ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.
Yüksek Nem ve Sıcaklıklar Vatandaşları Evlerine Çekti
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Mersin'de öğle saatlerinde hava sıcaklığı 33 dereceye ulaştı. Nem oranının yüzde 63'e çıkmasıyla birlikte hissedilen sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktı. Bu durum, açık alanlarda bulunmayı zorlaştırırken, şehir merkezindeki en işlek meydanlar, caddeler ve parklar boş kaldı. Özellikle Özgecan Aslan Barış Meydanı, Atatürk Caddesi ve İstiklal Parkı'nda öğle saatlerinde neredeyse kimse yoktu. Benzer bir tablo Adana ve Hatay'da da yaşandı. Adana'da sıcaklık 31 dereceye, Hatay'da ise 32 dereceye ulaştı. Her iki kentte de nem oranı yüzde 55 civarında ölçüldü.
Uzmanlardan Sıcak ve Neme Karşı Uyarılar
Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve nemin özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları bulunan bireyler için risk oluşturduğunu ifade ediyor. Vatandaşların güneş ışınlarının dik açıyla geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları, zorunlu hallerde güneş koruyucu kullanmaları ve bol su tüketmeleri öneriliyor. Ayrıca, aşırı sıcak ve nemin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği, bu nedenle vücut ısısını dengelemek için serin ortamlar tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Yetkililer, sıcak hava dalgasının önümüzdeki günlerde de etkisini sürdüreceğini, bölge halkının tedbirli olması gerektiğini açıkladı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha fazla hissedildiğini gösteriyor. Uzmanlar, bu tür hava olaylarının gelecekte daha sık yaşanabileceğine dikkat çekerek, altyapı ve şehir planlamasında bu durumun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.
Bölgedeki esnaf ve işletme sahipleri, sıcak ve nemli havanın işlerini olumsuz etkilediğini dile getiriyor. Açık kafeler ve restoranların öğle saatlerinde boş kaldığını ifade eden esnaf, akşam saatlerinde kısmi bir hareketlilik yaşandığını ancak geçen yıla göre müşteri sayısının azaldığını kaydediyor. Belediyeler ise sıcak havanın etkisini azaltmak için bazı bölgelerde ücretsiz su dağıtımı yaparken, gölgelik alanlar oluşturma çalışmalarını sürdürüyor.