TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

NATO Zirvesi Sonrası Ankara'ya Teşekkür

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
NATO Zirvesi Sonrası Ankara'ya Teşekkür

NATO, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nin ardından resmi sosyal medya hesabından "Teşekkürler, Ankara" mesajı yayımladı. İttifakın bu paylaşımı, zirvenin başarılı geçtiği ve Türkiye'nin organizasyonundan duyulan memnuniyeti yansıtıyor. Zirvede savunma harcamaları, Ukrayna'daki savaş ve genişleme politikaları ele alındı.

Zirvenin Ana Gündem Maddeleri

Ankara'daki NATO Liderler Zirvesi'nde müttefik ülkelerin liderleri, savunma bütçelerinin GSYH'nin yüzde 2'sine ulaştırılması hedefini yeniden teyit etti. Ukrayna'ya askeri ve mali yardımın artırılması, İsveç'in üyeliği ve Çin'in yükselen etkisi gibi konular masaya yatırıldı. Zirve sonunda yayımlanan bildiride, Ukrayna'nın NATO üyeliğine giden yolun "geri alınamaz" olduğu vurgulandı. Türkiye, İsveç'in üyelik sürecine ilişkin vetosunu kaldırmasa da müzakerelerin ilerlediği belirtildi.

Türkiye'nin Ev Sahipliğine Övgü

NATO'nun "Teşekkürler, Ankara" paylaşımı, Türkiye'nin lojistik ve güvenlik altyapısını öne çıkarıyor. Zirve, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşti ve yoğun güvenlik önlemleri altında sorunsuz tamamlandı. Dışişleri Bakanlığı, organizasyonun "profesyonelce yürütüldüğünü" ve müttefiklerden olumlu geri dönüşler alındığını açıkladı. Ankara'nın ev sahipliği, Türkiye'nin NATO içindeki stratejik konumunu bir kez daha pekiştirdi.

Bağlam ve Değerlendirme

NATO'nun bu kısa teşekkür mesajı, ittifak içi diplomasinin önemli bir göstergesi. Türkiye, Ukrayna savaşı ve İsveç'in üyeliği gibi hassas konularda denge politikası izlerken, ev sahipliğiyle itibarını tazeledi. Uzmanlar, Ankara'nın bu zirvede kazanımlarının ilerleyen dönemde İsveç vetosu ve F-16 tedariki gibi dosyalarda etkili olabileceğini belirtiyor. Ancak ittifak içi gerilimlerin tamamen sona erdiğini söylemek güç; Yunanistan ile Ege tartışmaları ve Doğu Akdeniz'deki rekabet sürüyor.

Etiketler:
NATOAnkara ZirvesiLiderler ZirvesiTürkiyesavunma

İlgili Haberler

Esnaf kooperatifi üzerinden usulsüz kredi skandalı: Banka müdürü tutuklandı
Siyaset

Esnaf kooperatifi üzerinden usulsüz kredi skandalı: Banka müdürü tutuklandı

12 dk önce

Maarif Mezunları Türkiye'de Buluştu: Yetenekli Çocuklar Geleceğe Hazırlanıyor
Siyaset

Maarif Mezunları Türkiye'de Buluştu: Yetenekli Çocuklar Geleceğe Hazırlanıyor

19 dk önce

Bakan Bayraktar: Irak’tan Türkiye’ye Petrol Akışı İçin 12 Aylık Anlaşma Sağlandı
Siyaset

Bakan Bayraktar: Irak’tan Türkiye’ye Petrol Akışı İçin 12 Aylık Anlaşma Sağlandı

21 dk önce

NATO 3.0 Türkiye İçin Fırsat ve Risk Getiriyor
Siyaset

NATO 3.0 Türkiye İçin Fırsat ve Risk Getiriyor

27 dk önce