Hürmüz Boğazı, ABD ile İran arasındaki gerilimin yeniden tırmanmasıyla krizin odağı haline geldi. Bölgede gemi trafiği neredeyse tamamen dururken, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Başkanı Arsenio Dominguez, tahminen 6 bin denizcinin mahsur kaldığını açıkladı. Dominguez, sivil denizcilere yönelik 'pervasız saldırıların' masum çalışanları ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktığını vurguladı.
Küresel deniz ticareti tehdit altında
Dünya petrolünün yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı'ndaki bu durum, küresel enerji arzını da tehdit ediyor. IMO Başkanı Dominguez, yaptığı yazılı açıklamada, "Sivil denizciler bu çatışmanın bir parçası değil. Onların güvenliği ve refahı önceliğimiz olmalı" dedi. Mahsur kalan denizcilerin çoğunun temel ihtiyaçlara erişiminin kısıtlı olduğu, bazı gemilerde yiyecek ve su sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor.
Tahran ve Washington arasındaki son gelişmeler
Gerilimin son dönemde artmasında, İran'ın Birleşmiş Milletler nükleer izleme kuruluşuyla işbirliğini sınırlandırması ve ABD'nin yeni yaptırım paketleri etkili oldu. ABD Donanması, bölgedeki gemilere eşlik edecek ek savaş gemileri gönderirken, İran Devrim Muhafızları da tatbikatlarla karşılık verdi. Uzmanlar, iki ülke arasında doğrudan bir çatışma olmasa da, denizciliğin bu krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu belirtiyor.