Ankara'da 7-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek NATO Zirvesi öncesinde geniş güvenlik önlemleri kapsamında gözaltına alınanlar arasında yer alan 75 yaşındaki TEMA Vakfı gönüllüsü, polis merkezindeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Emniyet yetkilileri, gözaltı kararının zirve güvenlik protokolü çerçevesinde alındığını belirtti.
Gözaltı süreci ve serbest bırakılma
Edinilen bilgiye göre, TEMA gönüllüsü M.Ö., 6 Temmuz sabahı evinden alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. İfadesinin ardından savcılık, adli kontrol tedbirleri uygulayarak serbest bırakılmasına karar verdi. M.Ö.'nün, zirve öncesi çevre duyarlılığıyla ilgili bir etkinlikte bulunduğu sırada gözaltına alındığı öne sürüldü. Avukatı, müvekkilinin herhangi bir suçlamayla karşı karşıya olmadığını ancak "güvenlik tedbiri" gerekçesiyle gözaltına alındığını söyledi.
Zirve öncesi güvenlik önlemleri
NATO Zirvesi'nin başkentte yapılacak olması nedeniyle Ankara'da olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. Binlerce polis ve jandarma personeli görevlendirilirken, bazı bölgelerde drone yasağı getirildi. Gözaltı sayısının 50'yi aştığı bildirilirken, gözaltına alınanlar arasında çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri ve aktivistlerin bulunduğu öğrenildi. Emniyet yetkilileri, operasyonların "zirvenin huzur ve güvenliğini tehdit edebilecek eylemleri önlemek" amacı taşıdığını açıkladı. Ancak sivil toplum kuruluşları, gözaltıların ifade özgürlüğünü kısıtladığını savunuyor.
Bağlam ve değerlendirme
NATO Zirvesi öncesi yaşanan bu gözaltılar, Türkiye'de uluslararası toplantılar öncesinde güvenlik gerekçesiyle yapılan uygulamaların sıkça eleştirilmesine neden oluyor. 75 yaşındaki bir çevre gönüllüsünün adli kontrolle serbest bırakılması, kamuoyunda "orantısız güç kullanımı" tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Zirvenin barışçıl bir ortamda geçmesi için alınan önlemler anlaşılabilir olsa da, demokratik hakların korunması açısından daha dikkatli bir denge kurulması gerektiği değerlendiriliyor.