TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Naci Görür'den Gaziantep Depremi Uyarısı: 'Korkarım

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Naci Görür'den Gaziantep Depremi Uyarısı: 'Korkarım

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde dün gece saat 23.30 sıralarında meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki deprem, bölgede kısa süreli paniğe neden oldu. Depremin ardından yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla dikkat çekti. Görür, sarsıntının Amanos ile Ölüdeniz Fay Zonu segmentleri arasında gerçekleştiğini belirterek, “Korkarım, 6 Şubat depremlerinin etkisiyle levha içindeki deformasyon bu segmentleri harekete geçirebilir” ifadelerini kullandı.

Depremin Özellikleri ve Bölgenin Fay Hattı

Prof. Dr. Naci Görür, depremin büyüklüğünün 4,6 olarak kaydedildiğini ve sığ bir odak derinliğine sahip olduğunu vurguladı. Açıklamasında, “Bu deprem, Amanos ile Ölüdeniz Fay Zonu segmentlerinin birleşim noktasında meydana geldi. Bölge, 6 Şubat depremlerinin tetiklediği gerilim transferi nedeniyle hassas bir konumda” dedi. Görür, özellikle bu tür orta büyüklükteki sarsıntıların, büyük depremlerin habercisi olabileceği konusunda uyardı.

6 Şubat Depremlerinin Etkisi Devam Ediyor

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürüyor. Naci Görür, bu depremlerin levha sınırlarındaki gerilimi artırdığını ve yakın fay hatlarını etkilediğini daha önce de ifade etmişti. Yeni uyarısında, “Korkarım ki, 6 Şubat depremlerinin yarattığı yük, bu segmentlerde kırılma riskini artırabilir. Yetkililer ve halk, depreme hazırlıklı olmalı” çağrısında bulundu.

Deprem bilimi uzmanları, Gaziantep ve çevresinin aktif fay hatları üzerinde yer aldığını ve bu tür orta büyüklükteki sarsıntıların beklenen bir durum olduğunu belirtiyor. Ancak Görür'ün uyarıları, halk arasında tedirginliğe yol açtı.

Yetkililere ve Halka Çağrı

Prof. Dr. Naci Görür, deprem bilincinin artırılması gerektiğini vurguladı. “Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda halk eğitilmeli. Binaların depreme dayanıklılığı test edilmeli ve gerekli dönüşümler hızlandırılmalı” dedi. Ayrıca yerel yönetimlerin acil durum planlarını gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Deprem Sonrası İlk Belirlemeler

Depremin ardından bölgede herhangi bir can kaybı veya büyük hasar bildirilmedi. Nurdağı Kaymakamlığı, ekiplerin saha taraması yaptığını ve vatandaşların sakin olması gerektiğini duyurdu. AFAD ise depremin ardından artçı sarsıntıların olabileceği uyarısında bulundu.

Bağımsız Değerlendirme

Naci Görür'ün uyarıları, Türkiye'nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor. 6 Şubat depremleri, hazırlıksız yakalanan bir toplumun trajedisi olarak tarihe geçti. Bugün aynı hataları tekrarlamamak için bilim insanlarının uyarılarına kulak vermek ve somut adımlar atmak hayati önem taşıyor. Deprem değil, ihmal öldürür.

Etiketler:
Naci GörürGaziantep depremideprem uyarısıAmanos FayıÖlüdeniz Fay Zonu6 Şubat depremleri

İlgili Haberler

LGS Merkezi Sınavı Tamamlandı: Öğrenciler Artık Tercih Heyecanı Yaşayacak
Siyaset

LGS Merkezi Sınavı Tamamlandı: Öğrenciler Artık Tercih Heyecanı Yaşayacak

13 dk önce

LGS heyecanı sona erdi: Milyonlarca öğrenci tercih sürecine odaklandı
Siyaset

LGS heyecanı sona erdi: Milyonlarca öğrenci tercih sürecine odaklandı

14 dk önce

Ciddiyet: 13 Haziran 2026 Türkiye Siyasetinde Yeni Dönem
Siyaset

Ciddiyet: 13 Haziran 2026 Türkiye Siyasetinde Yeni Dönem

23 dk önce

ABD ihbar etti, Türkiye harekete geçti: İstismar skandalı ortaya çıktı
Siyaset

ABD ihbar etti, Türkiye harekete geçti: İstismar skandalı ortaya çıktı

26 dk önce