Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, bu sabah saat 06.20'de merkez üssü Başkale (Van) olan bir deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü 4.8 olarak ölçülürken, jeoloji uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, depremin Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) üzerinde gerçekleştiğini belirtti.
Deprem Detayları ve Prof. Dr. Naci Görür'ün Değerlendirmesi
AFAD saat 06.20'de meydana gelen depremin büyüklüğünü 4.8, derinliğini ise 10 km olarak açıkladı. Depremin Van'ın Başkale ilçesinde hissedildiği, çevre illerde de hafif sarsıntıların olduğu bildirildi. Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, depremin DAF üzerinde olduğunu vurgulayarak, "Bu sabahki deprem DAF üzerinde!" ifadelerini kullandı. Görür, bölgenin deprem aktivitesi açısından önemli bir konumda olduğuna dikkat çekti.
Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Önemi
Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF), Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biridir. Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi büyük depremler üretme potansiyeline sahip olan DAF, Van Gölü havzasından başlayarak güneydoğuya doğru uzanır. Uzmanlar, bölgedeki depremlerin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Bu sabahki depremin ardından herhangi bir can kaybı veya maddi hasar bildirilmedi ancak yetkililer bölgede incelemelere devam ediyor.
Bölgede Deprem Aktivitesi ve Önlemler
Van ve çevresi, tarihsel olarak büyük depremlere maruz kalmış bir bölgedir. 2011 Van depremleri (7.2 ve 5.6 büyüklüklerinde) hafızalarda tazeliğini koruyor. Prof. Dr. Naci Görür, benzer depremlerin tekrarlanabileceği uyarısında bulunurken, yerel yönetimlerin depreme hazırlık çalışmalarını hızlandırması gerektiğini ifade ediyor. AFAD'ın deprem erken uyarı sistemi ve yapı denetimleri, bölgedeki riskleri azaltmak için kritik öneme sahip. Bu bağlamda, sismik aktivitenin yoğun olduğu Doğu Anadolu bölgesinde yaşayanların deprem bilinci ve dayanıklı yapılar konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.