Bursa'daki müzik kariyerini geride bırakarak memleketi Diyarbakır'a dönen baterist Feyzi Filiz, hem ailesinin sürüsüne çobanlık yapıyor hem de gençlere bateri eğitimi veriyor. 42 yaşındaki Filiz, 20 yıl boyunca Bursa'daki çeşitli orkestralarda ve gece kulüplerinde sahne aldıktan sonra, ailesinin ısrarıyla baba ocağına dönme kararı aldı. Şimdi Diyarbakır'ın kırsal bir mahallesinde, sabahları koyunları otlatıp akşamları ise evinin bir odasını stüdyoya çevirerek öğrencilerine bateri dersleri veriyor.
Müzikten çobanlığa uzanan yol
Feyzi Filiz, Bursa'da baterist olarak çalışırken, ailesinin yaşlılık ve sağlık sorunları nedeniyle köydeki sürüyü çekip çevirecek birine ihtiyaç duyduğunu söylüyor. 'Babam rahatsızlandı, kardeşlerim de şehirde okuyordu. Mecbur kaldım, döndüm' diyen Filiz, ilk başta zorlandığını ancak sonra alıştığını belirtiyor. Sabah 5'te kalkıp koyunları meraya götürüyor, öğleden sonra ise bateri setinin başına geçiyor. 'Müzik benim için bir tutku, çobanlık ise bir sorumluluk. İkisini bir arada yürütmek bana farklı bir haz veriyor' ifadelerini kullanıyor.
Köyde bateri eğitimi
Filiz, döndüğü ilk aylarda köydeki gençlerin müziğe ilgisizliğine üzülmüş. 'Gençler boş zamanlarında sokaklarda vakit öldürüyordu' diyen baterist, evinin bir odasını ses yalıtımı yaparak stüdyo haline getirmiş. Sosyal medyadan duyurduğu ücretsiz bateri kurslarına kısa sürede yoğun ilgi olmuş. Şu anda 15 öğrencisi bulunan Filiz, 'Bazıları ilk kez bateri görüyor. Ama hevesliler, kısa sürede ilerleme kaydediyorlar' diyor. Öğrencilerinin arasında çobanlık yapanlar da var; Filiz, 'Koyunları otlatırken ritim tutmayı öğretiyorum, sonra bateriye geçiyoruz. Bu işin okulu yok, yetenek ve istek önemli' diye ekliyor.
Diyarbakır'ın kırsalındaki bu sıra dışı hikaye, birçok kişiye ilham kaynağı oluyor. Feyzi Filiz, 'Müzik her yerde yapılabilir. Şehirde olmak şart değil. Köyde de sanat üretilebilir' diyerek, geleneksel yaşamla modern sanatı birleştiriyor. Onun bu azmi, kentten köye dönüş yapan diğer sanatçılara da örnek oluyor.