TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Mutabakat sonrası Hürmüz'de sular ısındı: Kargo gemisi saldırıya uğradı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Mutabakat sonrası Hürmüz'de sular ısındı: Kargo gemisi saldırıya uğradı

İngiltere Deniz Ticaret Örgütü (UKMTO), ABD ile İran arasında imzalanan mutabakat zaptının ardından Hürmüz Boğazı yakınlarında bir kargo gemisinin saldırıya uğradığını duyurdu. Olay, taraflar arasındaki yumuşama işaretlerinin hemen akabinde bölgedeki gerilimin yeniden tırmandığını gösteriyor. Yetkililer, saldırının nedeni ve failleriyle ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre gemi mürettebatının güvende olduğu ve geminin hafif hasar aldığı belirtildi.

Saldırının Detayları

Saldırı, Hürmüz Boğazı'nın 50 deniz mili güneybatısında, uluslararası sularda gerçekleşti. UKMTO'ya göre, gemi yerel saatle 06:45 civarında bilinmeyen bir saldırgan tarafından hedef alındı. Gemide çıkan küçük çaplı yangın ekip tarafından kısa sürede söndürülürken, herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Olay yerine yönlendirilen bölgedeki askeri gemiler güvenlik önlemleri aldı. Saldırı emrini kimin verdiği henüz tespit edilemezken, şüpheler özellikle bölgede faaliyet gösteren silahlı gruplara yönelmiş durumda.

Jeopolitik Arka Plan

Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin yaklaşık %20'sinin geçtiği stratejik bir su yolu. ABD ile İran arasında geçen hafta imzalanan mutabakat zaptı, nükleer program ve yaptırımlar konusunda diyaloğu yeniden canlandırmayı amaçlıyordu. Ancak bu mutabakat, bölgedeki tansiyonun tamamen düşmesi için yeterli olmadı. Uzmanlar, saldırının mutabakatın uygulanmasını baltalamaya yönelik provokatif bir adım olabileceğini değerlendiriyor. İran tarafı olayla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, bazı İranlı yetkililer dolaylı olarak Batı'yı suçladı. ABD ise saldırıyı kınayarak bölgedeki askeri varlığını artırdı. Bölge ülkeleri ise tarafları sağduyuya çağırdı. Son gelişmeler, Ortadoğu'daki kırılgan dengenin ne kadar hassas olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Ticaret gemilerinin güvenliği için uluslararası toplumun ortak bir tavır alması beklenirken, mutabakatın geleceği de belirsizliğini koruyor.

Etiketler:
Hürmüz BoğazıABD-İran mutabakatıkargo gemisi saldırısıUKMTOOrtadoğu güvenliği

İlgili Haberler

CHP'de kurultay krizi: 830 delegenin imzası yargıda
Siyaset

CHP'de kurultay krizi: 830 delegenin imzası yargıda

3 dk önce

Orhan Sür'ün Cenazesinde CHP'de Gerginlik: İlk Tokalaşmada Butlan Soğukluğu
Siyaset

Orhan Sür'ün Cenazesinde CHP'de Gerginlik: İlk Tokalaşmada Butlan Soğukluğu

4 dk önce

Nimet Abla'nın transferi duygusal: 5 bin kat artış
Siyaset

Nimet Abla'nın transferi duygusal: 5 bin kat artış

4 dk önce

Fahiş kira cinayeti! Kavgada ev sahibi öldü
Siyaset

Fahiş kira cinayeti! Kavgada ev sahibi öldü

5 dk önce