TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Muhsin Yazıcıoğlu davasında yeni perde: Şüpheliler Ankara'da görevli çıktı

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Muhsin Yazıcıoğlu davasında yeni perde: Şüpheliler Ankara'da görevli çıktı

Muhsin Yazıcıoğlu'nun 2009 yılında geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin 15 yıldır süren hukuki süreçte önemli bir gelişme yaşandı. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyada yetkisizlik kararı alarak soruşturma dosyasını Ankara'ya gönderdi. Kararın gerekçesinde, şüphelilerin olayın meydana geldiği gün Ankara'da görevli oldukları belirtildi. Bu durum, davanın seyrini değiştirecek yeni bir aşamanın habercisi olarak değerlendiriliyor.

Dosya neden Ankara'ya gönderildi?

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aldığı yetkisizlik kararında, şüphelilerin olay günü itibarıyla Ankara'da kamu görevlisi olarak çalıştıkları ve bu nedenle yargılamanın Ankara'da yapılması gerektiği vurgulandı. Soruşturma kapsamında, kazaya ilişkin ihmal ve kusur iddiaları üzerinde duruluyor. Dosyada, helikopter kazasının teknik bir arızadan mı yoksa başka bir nedenle mi meydana geldiği sorusu yanıt bekliyor. Şüphelilerin Ankara'da görevli olması, dosyanın başkente taşınmasına neden olan temel faktör oldu.

15 yıllık hukuki süreç

Muhsin Yazıcıoğlu, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı olarak 25 Mart 2009'da Kahramanmaraş'tan Yozgat'a giderken helikopterinin düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Kazada Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişi daha ölmüştü. Olayın ardından başlatılan soruşturma uzun yıllar boyunca çeşitli aşamalardan geçti. İlk olarak kazanın pilotaj hatası ve olumsuz hava koşullarından kaynaklandığı belirtilmişti. Ancak Yazıcıoğlu'nun ailesi ve sevenleri, kazada ihmal olduğu gerekçesiyle hukuki mücadele başlattı. Yıllar süren dava sürecinde dosyaya ilişkin yeni deliller ortaya çıktı ve bu deliller ışığında soruşturma genişletildi.

2019 yılında, kazaya ilişkin yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmış ve raporda kazanın önlenebilir olduğu ifade edilmişti. Bu rapor, davanın yeniden canlanmasına neden oldu. Ardından 2021'de dönemin Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı, dosyayı yetkisizlikle Ankara'ya gönderme kararı almış ancak bu karar üst mahkeme tarafından bozulmuştu. Şimdi ise benzer bir karar yeniden gündeme geldi. Bu kez kararın kesin olup olmadığı ve itiraz süreci merak ediliyor.

Şüphelilerin kimliği ve davanın geleceği

Dosyada şüpheli sayısı ve isimleri henüz kamuoyuyla paylaşılmış değil. Ancak edinilen bilgilere göre, şüpheliler arasında olay günü helikopterin bakımını yapan teknik ekip ve uçuş iznini veren kamu görevlileri yer alıyor. Şüphelilerin Ankara'da görevli olduğu bilgisi, davanın Ankara mahkemelerinde görüleceği anlamına geliyor. Bu gelişme, davanın daha hızlı ilerlemesini sağlayabilir. Zira Ankara'da daha geniş bir adliye teşkilatı ve uzman bilirkişi havuzu bulunuyor. Yazıcıoğlu ailesi, adaletin bir an önce tecelli etmesini bekliyor. Avukatlar, dosyanın takipçisi olacaklarını belirtiyor.

Öte yandan, muhalefet partileri de konuyu yakından takip ediyor. BBP yöneticileri, Yazıcıoğlu'nun ölümünün üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen adaletin henüz sağlanamadığını ifade ederek sürecin hızlanması çağrısında bulundu.

Değerlendirme

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili dava, yıllardır Türkiye kamuoyunun gündeminde. Dosyanın Ankara'ya taşınması, yargılamanın daha şeffaf ve hızlı ilerlemesi adına umut verici bir adım. Ancak benzer bir kararın daha önce bozulduğu hatırlandığında, sürecin sonuçlanması zaman alabilir. Adaletin gecikmesi, mağdur aileler açısından travmanın yeniden yaşanmasına neden oluyor. Bu tür davalarda yargının tıkanmaması ve toplumsal beklentilerin karşılanması, hukuk devletinin gereğidir. Şimdi gözler, Ankara mahkemelerinin alacağı yeni kararlarda.

Etiketler:
Muhsin Yazıcıoğluhelikopter kazasıAnkara davaKahramanmaraşyargılamaBBP

İlgili Haberler

Kartal'da takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı
Gündem

Kartal'da takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı

4 dk önce

İstanbul Gaziosmanpaşa'da Gecekondu Yangını: 3 Ev Kül Oldu
Gündem

İstanbul Gaziosmanpaşa'da Gecekondu Yangını: 3 Ev Kül Oldu

5 dk önce

Üç ülkenin aradığı firari İstanbul Havalimanı'nda yakalandı
Gündem

Üç ülkenin aradığı firari İstanbul Havalimanı'nda yakalandı

6 dk önce

Düğün Konvoyunun Faturası Ağır Oldu: 28 Bin Lira Ceza
Gündem

Düğün Konvoyunun Faturası Ağır Oldu: 28 Bin Lira Ceza

6 dk önce