Muğla'nın Fethiye ilçesi ve Antalya'nın Kepez ilçesinde bugün öğle saatlerinde ormanlık alanlarda çıkan yangınlara ekipler havadan ve karadan müdahale ediyor. Her iki bölgede de alevlerin kontrol altına alınması için çalışmalar aralıksız sürüyor. Afyonkarahisar'da ise otluk alanda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü.
Muğla Fethiye'deki yangın
Muğla'nın Fethiye ilçesinde ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, alevlere 3 uçak, 4 helikopter ve çok sayıda arozözle müdahale ediyor. Yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için çevredeki köyler tedbir amaçlı boşaltıldı. Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, yangının kontrol altına alınması için tüm imkanların seferber edildiğini belirtti.
Antalya Kepez'deki yangın
Antalya'nın Kepez ilçesinde de ormanlık alanda çıkan yangına müdahale sürüyor. İlk belirlemelere göre, saat 14.30 sıralarında başlayan yangın, makilik ve çam ağaçlarının bulunduğu bölgede etkili oluyor. Bölgeye 2 uçak, 3 helikopter ve 10 arazöz sevk edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de karadan destek veriyor. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yangın riskini artırıyor.
Afyonkarahisar'daki yangın söndürüldü
Afyonkarahisar'ın merkeze bağlı bir bölgede otluk alanda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Yangında herhangi bir can kaybı veya yaralanma yaşanmazken, maddi hasar oluşmadı. Ekipler, soğutma çalışmalarını tamamladı.
Genel durum ve uyarılar
Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaz aylarında orman yangınlarına karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. Özellikle piknik alanlarında ateş yakılmaması, sönmemiş izmaritlerin atılmaması ve anız yakılmaması konusunda uyarılarda bulunuluyor. Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bugünlerde yangın riski de artıyor. Ekipler, her iki bölgede de yangınların kontrol altına alınması için yoğun çaba sarf ediyor. Gelişmeler takip ediliyor.
Orman yangınları, Türkiye'de her yıl binlerce hektar alanın kül olmasına neden oluyor. 2021 yılında yaşanan büyük yangınların ardından alınan tedbirler ve erken uyarı sistemleri sayesinde müdahale süreleri kısalmış olsa da, iklim değişikliği ve kuraklık yangın riskini artırmaya devam ediyor. Bu nedenle vatandaşların duyarlılığı ve ekiplerin hazırlıklı olması büyük önem taşıyor.