Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Diri Fay Haritası'nı 13 yıl aradan sonra güncelledi. Yeni haritada 215 yeni fay hattı tespit edilirken, toplam diri fay sayısı 500'ü aştı. Güncelleme, deprem riski yüksek bölgelerde yapılaşma ve afet yönetimi açısından kritik önem taşıyor. Harita, başta Marmara Bölgesi olmak üzere birçok ildeki fay hatlarının detaylı analizini içeriyor.
Yeni fay hatları nerelerde?
MTA'nın güncellediği haritaya göre, yeni tespit edilen fayların büyük kısmı Doğu Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde yoğunlaşıyor. Özellikle Erzincan, Bingöl, Muş, İzmir ve Balıkesir çevresinde daha önce bilinmeyen fay segmentleri belirlendi. Uzmanlar, bu fayların bazılarının geçmişte kırılmış ancak yüzeyde iz bırakmamış olabileceğini, bazılarının ise tamamen yeni keşfedildiğini belirtiyor. MTA yetkilileri, haritanın deprem tehlike haritalarının hazırlanmasında ve imar planlarının oluşturulmasında temel referans kaynağı olduğunu vurguladı.
Harita neden 13 yıl sonra güncellendi?
MTA, son 13 yılda Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrası yaptığı saha çalışmaları ve jeolojik araştırmalarla fay haritasını revize etti. Özellikle 2011 Van depremi, 2020 Elazığ ve İzmir depremleri, 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler, haritadaki güncellemeyi zorunlu kıldı. Ayrıca uydu görüntüleme teknolojilerindeki ilerlemeler ve yüksek çözünürlüklü sayısal yükseklik modelleri sayesinde daha önce fark edilmeyen faylar tespit edilebildi. MTA Genel Müdürlüğü, haritanın canlı veri tabanı olarak kullanılacağını ve periyodik olarak güncelleneceğini açıkladı.
Deprem riski ve alınması gereken önlemler
Yeni harita, Türkiye'nin deprem riski haritasının yeniden çizilmesine yol açacak. Jeofizik mühendisleri, özellikle yeni fay hatları üzerinde veya yakınında bulunan yerleşim yerlerinde yapı stokunun acilen gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor. AFAD verilerine göre Türkiye'deki 81 ilin 66'sı aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Uzmanlar, güncellenen haritanın deprem öncesi hazırlık çalışmalarına yön vereceğini ve riskli bölgelerde kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini ifade ediyor.
MTA'nın bu güncellemesi, sadece bilimsel bir çalışma olmanın ötesinde, siyasi ve toplumsal sonuçları da beraberinde getiriyor. Deprem konusunda hassas olan kamuoyu, hükümetten daha somut adımlar bekliyor. CHP ve İYİ Parti'den yapılan açıklamalarda, deprem bölgelerinde imar affına son verilmesi ve yeni yapılaşmada fay hatlarının dikkate alınması çağrısı yapıldı. AK Parti ise MTA'nın çalışmasını desteklediğini ve gerekli tedbirlerin alınacağını duyurdu.
Sonuç ve değerlendirme
13 yıl sonra güncellenen diri fay haritası, Türkiye'de deprem bilincinin artırılması ve afet yönetimi için önemli bir adım. Ancak haritanın sadece bilimsel veri olarak kalmaması, yerel yönetimler ve merkezi hükümet tarafından etkin şekilde kullanılması gerekiyor. 6 Şubat depremlerinin yaraları sarılmaya çalışılırken, yeni fay hatlarının tespiti, deprem gerçeğiyle yüzleşmenin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bu harita, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde alınacak önlemler için bir yol haritası niteliği taşıyor.