TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Minibüs Şoförü Yolculukta Video İzlerken Yakalandı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Minibüs Şoförü Yolculukta Video İzlerken Yakalandı

İstanbul'da Esenyurt-Küçükçekmece hattında yolcu taşıyan bir minibüs şoförü, direksiyon başında cep telefonundan video izlerken görüntülendi. Olay, pazartesi akşamı saat 18.30 sularında E-5 Karayolu üzerinde meydana geldi. Yolcuların cep telefonuyla kaydettiği görüntülerde şoförün kulağında kulaklık olduğu ve ekrana odaklandığı anlar yer aldı. Şikayet üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ve emniyet ekipleri harekete geçti.

Şoförün İddiaları ve Yolcuların Tepkisi

İsmi açıklanmayan şoför, ifadesinde yolculardan birinin rahatsız edici davranışları nedeniyle dikkatini dağıtmamak için kulaklık taktığını, ancak video izlemediğini, sadece müzik dinlediğini öne sürdü. Ancak yolcu kayıtlarında şoförün birkaç dakika boyunca ekrana baktığı ve el hareketleriyle bir şeyler oynadığı görülüyor. Yolcular ise 20 dakikalık yolculuk boyunca şoförün sık sık telefona baktığını, hatta birkaç kez şerit değiştirirken de kontrolü kaybettiğini belirtti. Olay anında minibüste bulunan 12 yolcudan biri, “Şoförün bu kadar dikkatsiz olması can güvenliğimizi tehdit etti. Defalarca uyarmamıza rağmen dinlemedi” dedi.

Denetim ve Yaptırımlar

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, şoför hakkında 'trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçundan işlem başlattı. Ayrıca İBB UKOME, minibüsün bağlı olduğu kooperatife ulaşarak şoförün geçici olarak hattan çekilmesini istedi. Kooperatif yetkilileri, şoförün savunmasının alındığını ve gerekli disiplin cezasının verileceğini açıkladı. Türkiye'de toplu taşıma araçlarında sürücülerin cep telefonu kullanımı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 73. maddesi gereğince yasak. İhlal halinde 2025 yılı ceza tutarı 1.500 TL olarak belirlendi. Ayrıca ehliyete 20 ceza puanı işleniyor.

Uzmanlar, sürücülerin direksiyon başında telefonla ilgilenmesinin kaza riskini 4 kat artırdığını vurguluyor. İstanbul'da toplu taşıma araçlarının güvenliği sık sık tartışma konusu olurken, bu tür ihmalkarlıkların denetimlerin artırılması gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdığı belirtiliyor.

Benzer Olaylar ve Kamuoyu Tepkisi

Son yıllarda İstanbul'da benzer olaylar yaşanmış; 2023'te bir metrobüs şoförü yolculuk esnasında telefonla oyun oynarken, 2024'te ise bir belediye otobüsü şoförü sosyal medyada canlı yayın yaparken tespit edilmişti. Her iki olayda da şoförler ceza almış ve araçtan uzaklaştırılmıştı. Bu kez yaşanan olay sosyal medyada geniş yankı buldu. Kullanıcılar, “Yolcuların canıyla oynuyorlar” ve “Denetimler artırılmalı” gibi yorumlar yaptı. İBB yetkilileri, sürücülere yönelik eğitim programlarının yanı sıra araç içi kamera sistemlerinin yaygınlaştırılacağını duyurdu.

Toplu taşıma güvenliği, kent yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri. Bu tür bireysel ihmaller, sistemin tümüne olan güveni sarsıyor. Yolcuların da daha bilinçli olması ve şikayet mekanizmalarını etkin kullanması gerekiyor.

Etiketler:
İstanbulminibüstrafik güvenliğisürücü ihmalitoplu taşıma

İlgili Haberler

Skandal ihmal 33 milyonluk zarara yol açtı: Yangın anı kamerada
Gündem

Skandal ihmal 33 milyonluk zarara yol açtı: Yangın anı kamerada

2 dk önce

Bolu'da maden ocağında göçük: 1 işçi toprak altında kaldı
Gündem

Bolu'da maden ocağında göçük: 1 işçi toprak altında kaldı

8 dk önce

Antalya'da doğum günü sürprizi kanlı bitti: Pastayla giderken silahlı saldırıya uğradı
Gündem

Antalya'da doğum günü sürprizi kanlı bitti: Pastayla giderken silahlı saldırıya uğradı

10 dk önce

Hafız öğrenci Japonya'daki matematik yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek
Gündem

Hafız öğrenci Japonya'daki matematik yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek

14 dk önce