TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Miçotakis Ankara'da 'savaş' vurgusu yaptı, F-35 mesajı gündem

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Miçotakis Ankara'da 'savaş' vurgusu yaptı, F-35 mesajı gündem

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ankara'daki NATO Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satma niyetine ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı. Miçotakis, 'Savaş, sadece askeri araçlarla kazanılmaz; savaş, cephelerde değil, müzakerelerde de kazanılır' diyerek savaşan devletler arasındaki güç dengesine vurgu yaptı. Zirvede ele alınan F-35 konusu, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemlerini almasından bu yana gerilimli olan inişli çıkışlı ilişkilerde yeni bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Trump'ın F-35 hamlesi

ABD Başkanı Donald Trump, Ankara'daki zirvede Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından, F-35 satışının önünü açabilecek sinyaller verdi. Trump, daha önce Türkiye'yi programdan çıkarmış olsa da, 'Türkiye güçlü bir müttefik ve savaş uçağı konusunda ortak bir yol bulabiliriz' dedi. Bu açıklama, Yunanistan'da tepkilere yol açtı; zira Atina, F-35'lerin Doğu Akdeniz'deki güç dengesini bozabileceği endişesini taşıyor. Miçotakis, zirvede 'savaş' sözcüğünü kullanarak, Türkiye'ye yönelik algılanan tehdidi vurguladı ve ittifak içindeki dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Zirvenin arka planı

NATO Zirvesi, ittifakın 75. yıldönümüne denk gelirken, Trump'ın katılımıyla dikkatleri üzerine çekti. Zirvenin ana gündem maddeleri arasında savunma harcamaları, terörle mücadele ve Doğu Akdeniz'deki gerilimler yer aldı. F-35 konusu, Türkiye'nin 2019 yılında S-400 alımı nedeniyle programdan çıkarılmasıyla gündeme gelmişti. O tarihten beri Ankara, uçağa yeniden katılmak için lobi faaliyetlerini sürdürüyor. Miçotakis'in 'savaş' benzetmesi, Yunan kamuoyunda Türkiye'ye karşı daha sert bir duruş çağrısı olarak yorumlandı. Uzmanlar, bu söylemin ittifak içinde yeni bir krize yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Zirvede ayrıca, NATO'nun Doğu kanadının güçlendirilmesi ve Ukrayna'ya destek konuları ele alındı. Miçotakis, konuşmasında Balkanlar ve Doğu Akdeniz'de istikrarın önemini vurguladı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, 'F-35 konusu bir tercih meselesi değil, ittifakın bütünlüğü meselesidir' diyerek Yunanistan'ın endişelerini hafifletmeye çalıştı. Ancak Miçotakis'in 'savaş' ifadesi, iki ülke arasındaki güven bunalımını bir kez daha gözler önüne serdi.

Bağımsız değerlendirme

Miçotakis'in Ankara'da savaş dilini kullanması, NATO'nun iç dayanışmasını sorgulatan bir adım. Zira ittifakın temel amacı, üyeler arası anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmek. F-35 satışı, yalnızca Türkiye-Yunanistan ilişkilerini değil, ABD'nin bölgedeki stratejisini de etkileyecek bir kaldıraç. Bu gelişme, Doğu Akdeniz'deki denklemlerin yeniden şekillenmesine neden olabilir.

Etiketler:
MiçotakisF-35NATO ZirvesiTürkiyeYunanistanTrumpsavaşAnkara

İlgili Haberler

Akarçay’da kirlilik şikayetleri sürüyor, belediye temizlik söylemini kanıtlayamadı
Siyaset

Akarçay’da kirlilik şikayetleri sürüyor, belediye temizlik söylemini kanıtlayamadı

2 dk önce

Aziz İhsan Aktaş davasında 15. duruşma: Karar için 10 günlük süreç bekleniyor
Siyaset

Aziz İhsan Aktaş davasında 15. duruşma: Karar için 10 günlük süreç bekleniyor

2 dk önce

Danıştay'dan emsal karar: Özel eğitim sınıflarında kamera dönemi başlıyor
Siyaset

Danıştay'dan emsal karar: Özel eğitim sınıflarında kamera dönemi başlıyor

4 dk önce

Trump-Meloni gerginliği Ankara'ya sıçradı: Erdoğan'ın rolü ne
Siyaset

Trump-Meloni gerginliği Ankara'ya sıçradı: Erdoğan'ın rolü ne

5 dk önce