Mersin'in Silifke ilçesinde seyir halindeki bir yolcu otobüsü henüz bilinmeyen bir nedenle alev alev yandı. Olay, sabah saatlerinde Silifke ilçe merkezinden geçen D-400 karayolunda meydana geldi. Otobüsün motor kısmından başladığı belirlenen yangın, kısa sürede tüm aracı sardı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangın, itfaiyenin müdahalesiyle büyümeden söndürülürken, otobüste bulunan 35 yolcu son anda tahliye edildi. Can kaybı ve yaralananın olmadığı olayda, otobüs kullanılamaz hale geldi.
Otobüs şoförünün soğukkanlılığı faciayı önledi
Edinilen bilgiye göre, otobüs şoförü Mustafa K. (48), seyir sırasında aynadan dumanların yükseldiğini fark edince hemen aracı güvenli bir şekilde kenara çekti. Yolcuları sakin bir şekilde tahliye eden şoför, daha sonra durumu itfaiyeye bildirdi. Yolcuların büyük çoğunluğunun yerli turist olduğu, aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu öğrenildi. Tahliye sırasında küçük çaplı panik yaşansa da kimse yaralanmadı. Yolcu otobüsünün firması, başka bir araç göndererek yolcuları mağdur etmeden yola devam etmelerini sağladı.
Yangının çıkış nedeni araştırılıyor
Olayın ardından bölgede geniş çaplı inceleme başlatıldı. İtfaiye ekiplerinin ilk belirlemelerine göre, yangının otobüsün motor bölümünde başladığı ve elektrik kontağından kaynaklanmış olabileceği üzerinde duruluyor. Otobüsün periyodik bakımlarının yapıldığı, ancak son bakım tarihine dair net bilgi bulunmadığı öğrenildi. Yetkililer, yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için araç üzerinde detaylı inceleme yapacaklarını açıkladı. Ayrıca, olayla ilgili firma yetkililerinin ifadesine başvurulacağı bildirildi.
Bu tür yangın olayları, özellikle yaz aylarında artan seyahat trafiğiyle birlikte sık sık gündeme geliyor. Uzmanlar, sürücülerin ve yolcuların yangın anında soğukkanlı davranmasının önemine dikkat çekiyor. Otobüslerde yangın söndürme tüplerinin bulunması ve periyodik bakımların zamanında yapılması hayati önem taşıyor. Mersin İl Emniyet Müdürlüğü, benzer olayların yaşanmaması için denetimlerin artırılacağını duyurdu.
Olay yerine gelen Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, yetkililerden bilgi alarak durumu yerinde inceledi. Kaymakam Aslaner, can kaybı olmamasının teselli olduğunu belirterek, ''Vatandaşlarımızın can güvenliği bizim için en önemli konu. Otobüs firmalarının gerekli önlemleri alması gerekiyor. Bu tür kazaların önüne geçmek için denetimleri sıklaştıracağız'' dedi. Yolcular ise yaşadıkları korku dolu anları anlatırken, şoföre ve itfaiye ekiplerine teşekkür etti. Bazı yolcuların, olayın şokunu üzerlerinden atmak için bir süre bölgede beklediği görüldü.
Bölgede benzer olaylar geçmişte de yaşandı
Mersin ve çevresi, sıcak hava koşulları ve yoğun araç trafiği nedeniyle zaman zaman otobüs yangınlarıyla gündeme geliyor. Geçtiğimiz yıl Tarsus ilçesinde de bir yolcu otobüsü motor kısmından çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelmişti. Uzmanlar, sıcak havalarda araçların hararet yapma riskine karşı düzenli bakım yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, otobüs firmalarının sürücülerini yangın anında nasıl müdahale edileceği konusunda eğitmesi gerekiyor.
Bu olay, toplu taşıma araçlarında güvenlik önlemlerinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösterdi. Yolcuların bilinçli davranışı olası bir facianın önüne geçti. Kazanın ardından bölgedeki yetkililer, toplu taşıma araçlarına yönelik denetimlerin artırılacağını açıkladı.