Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında oluşturulan Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi'nin ilk toplantısı yarın İstanbul'da gerçekleştirilecek. Türkiye, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla düzenlenecek toplantıda bölgesel güvenlik ve işbirliği konularının ele alınması bekleniyor. Toplantının saat 10.00'da başlaması planlanıyor ve 3 saat süreceği tahmin ediliyor.
Toplantının Amacı ve Kapsamı
Komite, anlaşmanın uygulanmasını koordine etmek üzere kurulmuş olup, ilk toplantıda tarafların ortak tehdit algıları ve savunma işbirliği mekanizmaları masaya yatırılacak. Resmi kaynaklar, toplantıda siyasi istişarelerin yanı sıra askeri eğitim tatbikatları, istihbarat paylaşımı ve siber güvenlik gibi sahalarda yol haritası belirleneceğini ifade ediyor. Ayrıca, bölgedeki son gelişmeler ve krizlerin ele alınacağı belirtiliyor.
Anlaşmanın Arka Planı
Mekke Ortak Savunma Anlaşması, 2019 yılında Mekke'de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde imzalanmıştı. Anlaşma, İslam ülkeleri arasında güvenlik ve savunma alanında işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen bu ilk toplantı, anlaşmanın kurumsal yapısının işlerlik kazanması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. İmzacı ülkelerin temsilcileri, yarın İstanbul'da bir araya gelerek ortak deklarasyon yayınlayabilir.