FIBA 2026 Kadınlar Basketbol Dünya Kupası C Grubu ikinci maçında A Milli Kadın Basketbol Takımı, Avustralya'ya 87-71 mağlup oldu. Başantrenör Andrea Mazzon, karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada ilk yarıda çok fazla top kaybı yaptıklarını belirterek, son maça hazır olacaklarını ifade etti. Turnuvadaki ilk maçında da zorlu bir rakiple karşılaşan milli takım, bu yenilgiyle gruptaki ikinci maçından da galibiyetle ayrılamadı.
Mazzon: "İlk Yarıdaki Top Kayıpları Bizi Zorladı"
Andrea Mazzon, maç sonrası düzenlenen basın toplantısında, "İlk yarıda çok fazla top kaybı yaptık. Bu, Avustralya gibi güçlü bir takıma karşı bizi zor durumda bıraktı. Ancak oyuncularımın mücadelesinden memnunum. Son maça hazır olacağız ve gruptan çıkmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Milli takım, ilk yarıda hücumda istediği ritmi yakalamakta zorlanırken, savunmada da Avustralya'nın etkili oyununa karşı koyamadı. Avustralya, özellikle üç sayılık atışlarda yüksek isabet oranı yakalayarak farkı açtı. Türkiye, ikinci yarıda toparlanma sinyalleri verse de aradaki farkı kapatamadı.
Avustralya'nın Üstünlüğü ve Türkiye'nin Performansı
Avustralya, karşılaşmanın ilk çeyreğinden itibaren oyunun kontrolünü eline aldı. Hızlı hücumlarla ve etkili dış şutlarla farkı çift hanelere çıkaran Avustralya, Türkiye'nin savunma direncini kırdı. Türkiye ise zaman zaman içeride etkili olmaya çalışsa da top kayıpları ve düşük şut yüzdesi nedeniyle istediği skoru üretemedi.
Milli takımda bazı oyuncuların bireysel performansı dikkat çekti. Ancak takım olarak istenen seviyeye ulaşılamadı. Mazzon, maç sonrası yaptığı değerlendirmede, "Avustralya gibi bir takıma karşı bu tür hatalar yaparsanız cezalandırılırsınız. Ama bu turnuva uzun bir maraton. Önümüzde bir maç daha var ve ona odaklanacağız" ifadelerini kullandı.
Grup Durumu ve Son Maçın Önemi
C Grubu'nda Avustralya, aldığı bu galibiyetle gruptaki iddiasını güçlendirdi. Türkiye ise henüz galibiyetle tanışamadı. Gruptaki diğer takımların da dahil olduğu mücadelede, milli takımın son maçı büyük önem taşıyor. Mazzon'un öğrencileri, son maçlarında kazanarak gruptan çıkma şansını sürdürmek istiyor.
Turnuvanın formatı gereği, gruplardaki ilk iki takım bir üst tura yükselecek. Türkiye'nin son maçını kazanması halinde, diğer sonuçlara bağlı olarak gruptan çıkma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle Mazzon ve ekibi, son maça tüm konsantrasyonlarını vereceklerini belirtti.
Mazzon'un Takım Üzerindeki Etkisi ve Gelecek Planları
Andrea Mazzon, Türkiye Kadın Basketbol Milli Takımı'nın başına geldiğinden bu yana takımın oyun yapısında önemli değişiklikler yapmaya çalışıyor. Genç oyunculara şans veren İtalyan çalıştırıcı, takımın geleceği için de önemli adımlar atıyor. Avustralya mağlubiyeti, turnuva öncesi hedeflenen sonuçlar açısından bir darbe olsa da, Mazzon'un uzun vadeli planları arasında takımı dünya çapında rekabetçi bir seviyeye çıkarmak var.
Mazzon, maç sonrası açıklamasında, "Bu turnuva bizim için bir öğrenme süreci. Her maçta daha iyi olmaya çalışıyoruz. Oyuncularımın potansiyeline güveniyorum. Son maçta daha iyi bir performans sergileyeceğiz" diyerek geleceğe dair umut verdi.
Taraftar Desteği ve Basketbol Camiasının Beklentileri
Türkiye'de kadın basketboluna olan ilgi her geçen gün artıyor. Milli takımın turnuvadaki performansı, basketbol severler tarafından yakından takip ediliyor. Avustralya yenilgisi sonrası sosyal medyada ve spor kamuoyunda çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Birçok basketbol yorumcusu, takımın potansiyelinin farkında olduğunu ancak top kayıpları ve savunma hatalarının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye Basketbol Federasyonu yetkilileri de milli takıma olan güvenlerini yineledi. Turnuvanın uzun bir süreç olduğunu belirten yetkililer, son maçta alınacak bir galibiyetin moral kaynağı olacağını ifade etti.
Avustralya Maçının Teknik Analizi
Karşılaşmanın istatistiklerine bakıldığında, Avustralya'nın üç sayılık atışlarda %45'in üzerinde bir isabet oranı yakaladığı görüldü. Türkiye ise bu alanda %30'un altında kaldı. Ayrıca Avustralya, ribaundlarda da üstünlük sağlayarak ikinci şans sayıları üretti. Türkiye'nin top kaybı sayısı ise 18'e ulaştı. Bu istatistikler, Mazzon'un da belirttiği gibi top kayıplarının maçın kaderini belirlediğini gösteriyor.
Milli takımın önündeki son maç, hem grup sıralaması hem de turnuvadan çıkacak sonuç açısından kritik. Mazzon ve oyuncular, bu maça odaklanmış durumda. Avustralya yenilgisi geride kaldı; şimdi önlerinde son bir şans var.
Sonuç ve Beklentiler
A Milli Kadın Basketbol Takımı, FIBA 2026 Kadınlar Basketbol Dünya Kupası'ndaki son maçına çıkacak. Andrea Mazzon, takımın hazır olacağını ve galibiyet için mücadele edeceğini söyledi. Basketbol severler, milli takımın son maçta göstereceği performansı merakla bekliyor. Turnuvanın ilerleyen safhalarında Türkiye'nin adını duyurması için bu maç bir fırsat olarak görülüyor.