Türkiye'de mayıs ayı sıcaklık verileri açıklandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2026 yılı mayıs ayında en yüksek sıcaklık 37,9 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaydedildi. En düşük sıcaklık ise sıfırın altında 2 derece ile Ardahan'da ölçüldü. Ortalama sıcaklıklar mevsim normallerinin 1,4 derece altında gerçekleşirken, bu mayıs son 56 yılın en soğuk 7'nci mayısı olarak tarihe geçti.
Cizre'de termometreler 37,9'u gösterdi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Cizre, mayıs ayında Türkiye'nin en sıcak noktası oldu. İlçede ölçülen 37,9 derece, mevsim normallerinin üzerinde bir değer olarak dikkat çekti. Bölgede etkili olan sıcak hava dalgası, özellikle öğle saatlerinde hissedilirken, vatandaşlar gölge alanları tercih etti. Tarım sektörü ise aşırı sıcaklar nedeniyle sulama konusunda tedbirlerini artırdı.
Ardahan'da don riski
Mayıs ayının en düşük sıcaklığı ise Ardahan'da eksi 2 derece olarak kayıtlara geçti. Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde gece sıcaklıkları sıfırın altına düşerken, tarım ürünlerinde don riski oluştu. Çiftçiler, özellikle meyve bahçelerinde önlem almak zorunda kaldı. Ardahan genelinde mayıs ayı boyunca sıcaklıklar mevsim normallerinin altında seyretti.
Soğuk mayıs son 56 yılın rekorlarında
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2026 mayıs ayı ortalama sıcaklığı 14,2 derece olarak hesaplandı. Bu değer, 1970-2025 dönemi mayıs ayı ortalaması olan 15,6 derecenin 1,4 derece altında. Son 56 yılda yalnızca 6 mayıs ayı daha soğuk geçti. En soğuk mayıs, 1981 yılında 12,8 derece ile kaydedilmişti. 2026 mayısı ise bu sıralamada 7. sırada yer aldı.
Bölgesel sıcaklık farklılıkları
Türkiye genelinde mayıs ayı sıcaklıkları bölgelere göre büyük farklılık gösterdi. Marmara ve Ege bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerine yakın seyrederken, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da normallerin altında kaldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise Cizre gibi bazı noktalarda aşırı sıcaklar yaşandı. Bu durum, iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte aşırı hava olaylarının sıklığının arttığını gösteriyor.
Uzmanlar uyarıyor: İklim değişikliği etkili
İklim bilimciler, mayıs ayında yaşanan bu sıcaklık uçlarının küresel ısınmanın bir yansıması olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinde aynı anda don ve aşırı sıcak görülmesi, iklim sistemindeki dengesizliğe işaret ediyor. Uzmanlar, tarım ve su kaynakları yönetiminde bu tür ekstrem durumlara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da sulama altyapısının güçlendirilmesi, Doğu Anadolu'da ise dona dayanıklı tarım ürünlerinin teşvik edilmesi öneriliyor.
Meteoroloji yetkilileri, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerine dönmesini bekliyor. Ancak iklim değişikliği senaryoları, bu tür aşırı hava olaylarının daha sık yaşanacağını öngörüyor. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkeler arasında yer alıyor. Bu nedenle, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde uyum çalışmalarının hızlandırılması gerekiyor.