Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün Marmara Denizi'nde 'tez zamanda' büyük bir deprem beklendiğine yönelik açıklamaları, siyasi partiler arasında sert tartışmalara neden oldu. Görür, katıldığı bir televizyon programında yaptığı konuşmada, Marmara Bölgesi'ndeki fay hatlarının hareketliliğine dikkat çekerek, "Önümüzdeki yıllar içinde mutlaka büyük bir deprem olacak. Bunun için hazırlıklı olmalıyız" dedi. Bu sözler, AK Parti ve CHP'li siyasetçiler arasında deprem politikaları üzerinden karşılıklı suçlamalara yol açtı.
Deprem uyarısı siyasi çekişmeyi alevlendirdi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Görür'ün uyarılarını hatırlatarak, hükümeti deprem hazırlıklarını yetersiz olmakla eleştirdi. Bakan, "Marmara'da milyonlarca insan risk altında. Hükümet 25 yıldır kentsel dönüşüm vaat ediyor ama somut adım atmıyor" ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Deprem konusunu siyasi malzeme yapmak doğru değil. Hükümet olarak İstanbul başta olmak üzere tüm riskli bölgelerde çalışmalarımız sürüyor" yanıtını verdi.
Bilim insanlarından ortak uyarı
Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin önde gelen jeologlarından biri olarak deprem konusundaki uyarılarına yıllardır devam ediyor. Marmara Denizi'nin altındaki fay hatlarının 1999 Gölcük depremi sonrası kırılmadığını, dolayısıyla büyük bir deprem potansiyeli taşıdığını belirten Görür, "Tez zamanda derken birkaç yıl içinde, en geç 20-30 yıl içinde anlamında kullanıyorum. Marmara'nın kuzey kolundaki fayda 1766'dan beri deprem yok" dedi.
Uzmanlar, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde 7'nin üzerinde bir depremin kaçınılmaz olduğu konusunda hemfikir. 2000'li yılların başından itibaren sürekli yapılan uyarılara rağmen, kentsel dönüşüm ve yapı denetim çalışmalarının istenen hızda ilerlemediği belirtiliyor. Deprem bilimci Prof. Dr. Celal Şengör de Marmara'da yedi büyük deprem aralığına girildiğini ifade ederek, "Her an olabilir, hazır olun" mesajını yineledi.
Siyasi partiler arasında suçlama yarışı
Görür'ün açıklaması, TBMM'de de oturumlara yansıdı. CHP'li vekiller, Meclis'te acil deprem önlemleri alınmasını talep eden bir önerge verdi. AK Parti grubu ise, "Depremle ilgili tüm senaryolar çalışıldı, riskli binalar dönüştürülüyor" savunması yaptı. İYİ Parti ve HDP de konuya dair açıklamalar yaparak, hükümetin deprem yönetim ve hazırlık sürecindeki eksikliklerine dikkat çekti.
Öte yandan, bilim insanlarından uyarılar gelmeye devam ediyor. Kandilli Rasathanesi ve DEÜ Deprem Araştırma Merkezi, Marmara'da sismik hareketliliğin arttığını raporlarken, vatandaşların deprem bilincinin yüksek tutulması gerektiği vurgulanıyor.
Deprem konusu, siyasi partiler için de seçim dönemi öncesinde önemli bir başlık haline geldi. 2024 yerel seçimleri öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçelerdeki deprem hazırlıkları, adayların öncelikli vaatleri arasında yer alıyor.