TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Mardin'de anız yangını TIR'a sıçradı: Mahsur kalan şoförü itfaiye kurtardı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Mardin'de anız yangını TIR'a sıçradı: Mahsur kalan şoförü itfaiye kurtardı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde buğday hasadının ardından çıkan anız yangını, tarlada ürün yüklemek için bekleyen bir TIR’a sıçradı. Olayda TIR sürücüsü itfaiye ekipleri tarafından son anda kurtarılırken, araç tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, bölgede rüzgarın etkisiyle alevlerin hızla yayıldığı bildirildi.

Yangın anız temizliği sırasında başladı

Edinilen bilgilere göre, Kızıltepe’ye bağlı kırsal bir bölgede buğday hasadı tamamlandıktan sonra çiftçi A.K., tarladaki anızı temizlemek için ateş yaktı. Ancak rüzgarın etkisiyle alevler kısa sürede büyüyerek kontrol dışına çıktı. Yangın, yaklaşık 200 metre ötede hasat edilen ürünleri bekleyen bir TIR’a sıçradı. TIR şoförü F.Y., yangını fark edip aracı uzaklaştırmak istese de alevler motor kısmına ulaştı ve araç hareket edemez hale geldi. Şoför, itfaiye ekipleri tarafından yangın söndürme çalışmaları sırasında kurtarıldı. Yangında can kaybı yaşanmazken, TIR ve içindeki buğday tamamen yandı.

Anız yangınlarıyla mücadele gündemde

Her yıl hasat sonrası yaşanan anız yangınları, hem çevre kirliliğine hem de can ve mal kaybına yol açıyor. Uzmanlar, anız yakmanın toprağın verimini düşürdüğünü ve hava kirliliğine neden olduğunu belirtiyor. Mardin'de son yıllarda anız yangınlarına karşı denetimler artırılsa da bu tür olayların önüne geçilemiyor. Kızıltepe'deki olayla ilgili jandarma ekipleri soruşturma başlattı. Yangının çıkış nedeni olarak ihmalkarlık üzerinde duruluyor.

Benzer olayların önlenmesi için çiftçilere anız yakmak yerine toprağa karıştırma veya toplama yöntemleri öneriliyor. Ancak maliyet ve iş gücü gibi nedenlerle çiftçiler genellikle anız yakmayı tercih ediyor. Yetkililer, bu tür yangınların çevreye ve ekonomiye verdiği zararın daha büyük olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Bağlam: Türkiye'de anız yangınları ve yasal düzenlemeler

Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla anız yakmak, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre yasak. Yasak ihlallerinde idari para cezası uygulanıyor, ancak denetim yetersizliği nedeniyle bu yasağın etkinliği tartışılıyor. Sadece 2024 yılında Türkiye genelinde 500'den fazla anız yangını rapor edildi. Bu yangınların büyük kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana geliyor. Uzun vadede anız yangınlarının önlenmesi için çiftçilere eğitim ve alternatif yöntemler için destek sağlanması gerektiği ifade ediliyor.

Etiketler:
MardinKızıltepeanız yangınıTIR yangınıhasat sonrasıitfaiye kurtarması

İlgili Haberler

Makam odasında futbol şov: Başkan ve Büyükelçi'den renkli anlar
Gündem

Makam odasında futbol şov: Başkan ve Büyükelçi'den renkli anlar

9 dk önce

19 bin 96 emniyet mensubunun yeni görev yerleri açıklandı
Gündem

19 bin 96 emniyet mensubunun yeni görev yerleri açıklandı

9 dk önce

Mustafa Günaydın'dan İkinci Acı: Oğlu Okan Günay Vefat Etti
Gündem

Mustafa Günaydın'dan İkinci Acı: Oğlu Okan Günay Vefat Etti

13 dk önce

Yağış gidiyor, sıcak hava geliyor! Termometreler 37-38 dereceyi görecek
Gündem

Yağış gidiyor, sıcak hava geliyor! Termometreler 37-38 dereceyi görecek

21 dk önce