Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde başlayan maki yangını, şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede ormanlık alana sıçradı. Bölgeye sevk edilen çok sayıda itfaiye ve Orman Genel Müdürlüğü ekibi, alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan yoğun çaba gösteriyor. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, ekiplerin soğutma çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Yangına müdahale sürüyor
Sarıgöl'ün kırsal bir bölgesinde henüz bilinmeyen bir nedenle başlayan maki yangını, rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı. Yangın, makilik alandan çam ormanına sıçrayınca bölgeye takviye ekipler gönderildi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 3 yangın söndürme helikopteri ve 2 uçak havadan müdahale ederken, karada da arazözler ve itfaiye araçları çalışıyor. Rüzgarın yön değiştirmesi yangının genişlemesine neden olurken, ekipler alevlerin yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf ediyor. Jandarma yangın bölgesinde güvenlik önlemi alırken, çevre köylerde yaşayan vatandaşlar tedbir amaçlı olarak uyarıldı.
Orman yangınlarıyla mücadelede zorlu anlar
Manisa ve çevresinde yaz aylarında sıkça görülen orman yangınları, bu kez Sarıgöl'de etkili oluyor. Bölgede sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve nem oranının düşük olması yangının büyümesine zemin hazırladı. Uzmanlar, özellikle makilik alanlarda başlayan yangınların rüzgarla birlikte ormana sıçramasının sık karşılaşılan bir durum olduğunu belirtiyor. Türkiye genelinde geçen yıl çıkan orman yangınlarında binlerce hektar alan kül olurken, bu tür olayların önüne geçmek için vatandaşların daha duyarlı olması gerektiği vurgulanıyor. Yetkililer, yangına körükle gidebilecek piknik ateşi, sigara izmariti gibi etkenlere karşı uyarılarda bulunuyor.
Ekiplerin çalışmaları sürüyor
Yangına müdahale çalışmaları kapsamında bölgeye 15 arazöz, 5 itfaiye aracı ve 60 personel sevk edildi. Havadan müdahale ile alevlerin enerjisi kırılmaya çalışılırken, karada da yangın şeritleri oluşturularak ilerlemesi engellenmeye çalışılıyor. Akşam saatlerine doğru rüzgarın hızının artması beklenirken, ekiplerin teyakkuz halinde olduğu öğrenildi. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlatılırken, bölgedeki vatandaşların can ve mal güvenliği için gerekli tedbirler alındı. Orman Genel Müdürlüğü, yangınla ilgili gelişmeleri anlık olarak takip ediyor.
Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklık ve kuraklık, orman yangınlarının sayısını ve şiddetini de artırmış durumda. Uzmanlar, bu tür olayların önlenebilmesi için toplumsal farkındalığın yanı sıra erken uyarı sistemlerinin ve yangın söndürme altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Manisa'daki yangının kontrol altına alınmasıyla birlikte hasar tespit çalışmaları başlatılacak. Yangının çevre köylerdeki tarım arazilerine zarar verip vermediği de araştırılıyor.